10 razlogov za pivo

Mednarodni dan piva je na 7. aprila, kar je zagotovo dober razlog, da ga na ta dan zvrnemo (dodaten) vrček ali dva. A to ne pomeni, da ostali dnevi v letu niso razlog za takšno ali drugačno pivsko slavje. Kar pomislite, kako si ga zaslužite, ko se vzpenjate na klanec in noge cvilijo, ali pa ko ste pospravili že dobro 100-tko in ste šele na polovici poti. Pa ne mislimo, da je pri tem pivo le nagrada za garanje. Pivo ima namreč res nekaj odličnih lastnosti, sestavina ksantohumol pa je skoraj pravi čudež, kar je več kot dober razlog, da ga vključimo v svoj življenjski stil.

Pivo za zdravje

Znanstveniki so mnenja, da je zmerna merica piva 4,7 dcl z vsebnostjo 2,8 % alkohola. Različne študije, ki so jih opravljali strokovnjaki po svetu, pa so predstavile zanimiva dognanja.

1Pivo vsebuje mikrohranila, imenovana polifenoli, ki ustvarjajo zaščito plazemskih antioksidantov, ki preprečujejo bolezni srca, kar je potrdilo preko 100 študij, ki so jih opravili na Harvardski univerzi.

2Pivo preprečuje nastanek ledvičnih kamnov. Dokazali so, da steklenica piva na dan zmanjša tveganje za njihov nastanek za 40 %. Ampak steklenica, ne gajba!

3Pivo zmanjša možnost nastanka diabetesa tipa 2, kar je potrdilo več študij, ki sta jih je opravila ADA in Harvardska univerza pri 38.000 moških srednjih let. Sestavine v pivu naj bi povečale občutljivost na inzulin, kar pripomore k preprečevanju nastanka diabetesa. Pivo je tudi dober vir topnih vlaknin, kar pomaga pri nadzoru krvnega sladkorja.

4Pivo zmanjšuje možnost pojava Alzheimerjeve bolezni. Sestavina ksantohumol, ki se nahaja v hmelju, ščiti pred oksidativnim stresom invaruje pred nastankom demence in padcu kognitivnih sposobnosti.

5Pivo lahko zdravi nespečnost, saj je naravno uspavalo. Ugotovili so, da spodbuja nastanek dopamina. To je spojina, ki se nahajatudi v zdravilih za nespečnost. Na medicinski univerzi v Indiani so ugotovili, da uživanje piva povečuje količino dopamina v možganih, zato se pivci počutijo bolj umirjeno in sproščeno, kar pripomore k spanju. Če ga boste spili preveč, je dober spanec zagotovljen!

5Pivo lahko izboljša vid. Če ga boste spili preveč, boste videli bolj zamegljeno, če pa boste zmerni, lahko koristno vpliva na vaš vid, saj antioksidanti v pivu ščitijo pred poškodbo mitohondrijev. Ti so  v splošnem odgovorni za celično dihanje in pretvorbo glukoze v energijo. Če so poškodovani mitohondriji v zunanji leči očesa, lahko pride do katarakte (očesne mrene). Pivo na dan odžene oftalmologa stran!

6S pivom lahko izgubimo težo. Študija je pokazala, da ksantohumol v hmelju pripomore k znižanju ravni LDL holesterola, znižanju vrednosti glukoze v krvi in izgubi telesne teže.

7Ječmen in hmelj, ki sta ključni sestavini piva, vsebujeta silicij, ki je pomemben za zdravje kosti. Znantveniki poudarjajo, da je v tem primeru priporočljivo uživti temno pivo.

8Nemški strokovnjki so ugotovili, da ksantohumol v hmelju zavira prekomerno izločanje spolnih hormonov in na ta način zmanjšuje možnost nastanka raka na prostati pri moških in raka dojk pri ženskah. Tako je ksantohumol predmet proučevanja učinkov tudi v zdravilih proti raku.

9Pivo zmanjšuje možnost kapi trdijo znanstveniki s Harvardske medicinske univerze in ASA združenja. Ishemična kap je najbolj pogosta vrsta kapi do katere pride, ko krvni strdek blokira pretok krvi in kisika v možgane. Pitje piva spodbuja prožnost arterij zaradi česar se izboljša pretok krvi po telesu. Rezultat temu je preprečevanje nastanka krvnih strdkov.

10Pivo za podporo kolesarstvu. Ne boste verjeli, ampak kultura pitja piva pripomore k dobremu odnosu s proizvajalcem piva. Pivovarne New Belgium, Flying Bison Beer Co. in Squatters na ta račun podpirajo kolesarstvo in v ta namen organizirajo več kolesarskih prireditev. Očitno gresta pivo in kolesarstvo z roko v roki.