10 živil, ki nas spravljajo v težave

Ste se kdaj vprašali, kaj povzroča hrepenenje po določeni hrani?

Morda pomanjkanje hranil!

Zagotovo je vsak od nas v življenju že več stokrat neusmiljeno hrepenel po določeni hrani in se le redko ali nikoli vprašal, od kod želja po točno tej hrani. Vzrok se lahko skriva v hormonskem neravnovesju, čustveni nestabilnosti, nosečnosti …

Želja predstavlja komunikacijo telesa z možgani, kjer prvo drugemu sporoča pomanjkanje določenih hranil, čeprav so živila, po katerih navadno silno hrepenimo, nezdrava.

Strokovnjaki pravijo, da želja traja 3-5 minut, naša vdaja pa nekoliko dlje, kar pogosto vodi v pridobivanje odvečnih kilogramov in celo zdravstvenih  težav. Zato je obvladovanje silne želje zelo pomembno, še posebej, kadar hrepenimo po nezdravem.

10 živil, ki nas spravljajo v težave

1 Sol in slana hrana / prigrizki

Če je naša želja po soli dolgotrajna, je smiselno obiskati zdravnika. Najpogosteje pa po njej posegamo zaradi utrujenosti, stresa, dolgčasa in v času (pred)menstrualnega ciklusa. Lahko pa to pomeni tudi, da smo dehidrirani, v pomanjkanju silicija ali klorida.

Kaj storiti: na vsak kilogram telesne teže popijmo 30 ml vode in uživajmo sadje, ki vsebuje veliko vode, da smo dobro hidrirani. Alge, rž in zêlena nam bodo dvignili raven klorida, oreški in semena pa vrednost silicija.

Čokolada

Klasika, katere znak je lahko pomanjkanje dnevnega vnosa magnezija, kar je zelo pogosto predvsem pri fizično aktivnih.
Če proti njej izgubimo bitko, potem si izberimo vsaj temno oz. takšno brez mleka in dodatnega sladkorja.

Kaj storiti: izberemo temno čokolado, surova kakavova zrna, oreščke, v prehrano vključimo veliko zelene zelenjave, pomanjkanje magnezija nadomestimo s kakovostnim magnezijevim nadomestkom.

Sladkor in sladka živila

Nekateri po njem hrepenijo nenehno, saj na nas učinkuje enako kot droga. Zato je upiranje sladkorju en največjih izzivov sladkosnedih in obenem razlog za prekomerno težo.
Želja po sladkem lahko predstavlja potrebo po kromu, karbonu, fosforju, žveplu in triptofanu.

Kaj storiti: raje kot sladkor kombinirajmo obroke z živili, ki so hranilno bogata in vsebujejo naravne sladkorje, z beljakovinami, maščobami, oreščki, s sadjem … Brokoli zvišuje raven kroma, sveže sadje raven karbona, oreški raven fosforja, brusnice in cvetača raven žvepla, sladki krompir in špinača pa raven triptofana.

Mastna hrana

Tudi ta spada med klasike in lahko predstavlja pomanjkanje dnevnega vnosa maščob. Te so pomembno hranilo za celice in možgane ter druge telesne funkcije. Želja po maščobi lahko predstavlja tudi pomanjkanje kalcija.

Kaj storiti: posezite po zdravih maščobah, ki so v konopljinih, bučnih in lanenih semenih, avokadu, oreščkih, listnati solati, v stročnicah in sezamovem semenu ter tako povečajte raven kalcija v telesu.

5 Kruh

Če si želite veliko kruha in krušnih izdelkov, vam morda primanjkuje dušika.

Kaj storiti: naj bodo del jedilnika tofu, oreški in fižol ali visokokakovostni prehranski dodatki na osnovi zelenjave, ki bo nadomestili pomanjkanje dušika.

6 Prenajedanje

Prenajedanje je pogosto posledica čustvenega neravnovesja, ki je lahko posledica pomanjkanja triptofana, silicija in tirozina v telesu.

Kaj storiti: sladki krompir in špinača bosta povečala raven triptofana, zelena, rdeče ali oranžno sadje bodo povečali ravni tirozina, oreški, semena in oves pa ravni silicija.

7 Pomanjkanje apetita

Obstaja veliko možnih razlogov za pomanjkanje apetita, od presnovnih težav in kroničnih bolezni do čustvenih motenj. Lahko pa tudi zaradi pomanjkanja nekaterih vitaminov in mineralov. Če ne dobimo nujno potrebnih hranil, lahko pride do izgube teže in celo do motnje prehranjevanja. Pomanjkanje apetita je lahko posledica pomanjkanja klorida, tiamina, niacina ali mangana.

Kaj storiti: s paradižnikom in zêleno bomo povečali ravni klorida, s semeni in rumeno zelenjavo raven tiamina, z oreški raven mangana in s sončničnimi semeni pa raven niacina.

8 Testenine in pecivo

Če se nam “lušta” tega, smo verjetno ob krom. Morda potreba po ogljikovih hidratih predstavlja tudi potrebo po povečanju serotonina.

Kaj storiti: s čebulo, jabolki in cimetom bomo povečali vnos kroma v telo, z zeleno zelenjavo, algami, baziliko in koriandrom pa vnos magnezija.

9 Rdeče meso

Hrepenenje po rdečem mesu lahko predstavlja pomanjkanje železa v telesu.
Železo, ki ga najdemo v rastlinskih virih hrane, se slabše absorbira kot na primer železo, ki ga dobimo iz mesa. V primeru, da vam rdeče meso ni ljubo, ste vegetarijanec ali vegan, zaužijte 1,5× večji delež železa rastlinskega izvora (priporočen dnevni vnos).
Da bi povečali sposobnost absorpcije železa, ki ni živalskega izvora, združimo živila, ki so bogata z železom in z živili, ki vsebujejo veliko vitamina C.

Kaj storiti: špinača s pomarančo, jagode in mandlji povečajo raven železa.

10 Ocvrt krompirček

Pogosta želja in pregreha, ki vsebuje veliko natrija. Lahko pa nam primanjkuje klora.

Kaj storiti: zêlena, paradižnik ali olive bodo pripomogli k dvigu vrednosti klora v telesu.