20 živil, ki vsebujejo več magnezija

Pomanjkanje magnezija lahko povzroči mišične krče, še posebej v mečih, mravljinčenje, trzanje vek, nespečnost, razdražljivost, utrujenost, motnje spomina in koncentracije, depresija, vrtoglavica, pomanjkanje apetita, slaba prebava, zaprtje, glavobol, migrene, krhki nohti in tudi motnje v delovanju srca*.

In ker nam ga navadno nam ga v telesu res primanjkuje, ga lahko z nekaj prehranjevalnih navad ohranjamo in se izognemo težavam.

Dnevni priporočen odmerek magnezija za odrasle ženske je 320 mg in 420 mg za moške. Ker je večina magnezija skladiščenega v kosteh in tkivih, je težko oceniti njegovo količino v telesu le z vzorcem krvi. Verjetno je preprosteje, če malo pregledamo po našem hladilniku in shrambi in vidimo, koliko z magnezijem bogatih živil imamo na policah.

Nekatere študije kažejo, da lahko zadostna količina magnezija poveča športne zmogljivosti. K temu pripomore tudi zadostna količina spanca, katerega kakovost je z dovolj magnezija v telesu veliko boljša.

Da boste zaužili kar največ magnezija, vam priporočamo:

  1. Cimet (60 mg/100 g)
  2. Špinača (79 mg/100 g)
  3. Grah (90 mg/100 g)
  4. Ajda (100 mg/100 g)
  5. Bel fižol (101 mg/100 g)
  6. Čičerika (115 mg/ 100 g)
  7. Kvinoja (130 mg/lonček)
  8. Bulgur (140 mg/ 100 g)
  9. Lešniki (150 g/100 g)
  10. Orehi (160 mg/100 g)
  11. Bučna semena (160 mg/100 g)
  12. Rjavi riž (160 mg/100 g)
  13. Arašid (168 mg/100 g)
  14. Laneno seme (180 mg/100 g)
  15. Temna čokolada (228 mg/tablica)
  16. Mandlji (275 mg/100 g)
  17. Sezam (350 mg/100 g)
  18. Makovo seme (360 mg/ 100 g)
  19. Brazilski oreščki (410 mg/100 g)
  20. Kakav – prah (520 mg/100 g)

*Pomurske lekarne