11 stvari, ki jih je dobro preveriti pred vsako vožnjo

Da se med vožnjo ne bi srečevali z nepotrebnimi nevšečnostmi v zvezi z vašim kolesom predlagamo, da si pred vsako vožnjo vzamete minuto in preverite 10 stvari:

 1. Zračnice. Če ne veste, koliko barov prenesejo vaše zračnice, ne skrbite. Na vsaki je ob strani odtis maksimalnega pritiska. Priporočamo, da jih ne napolnite čisto do konca, predvsem v vročih poletnih dneh. Prazne zračnice vam lahko pošteno zagrenijo vožnjo.
 2. Vreme. Preverite vremensko napoved in radarsko sliko padavin. Če so slednje napovedano, vzemite s seboj primerno oblačilo (anorak ipd.). Ozirajte se tudi na letni čas. Če je vroče poletje, ne pretiravajte z dodatnimi oblačili, saj je ozračje vroče in pregreto, zato se lahko relativno hitro osušite in niti ne uspete ohladiti. Vsekakor je v prehodnih in zimskih mesecih zgodba drugačna. Takrat se oskrbite z nepremočljivo opremo.
 3. Veriga. Vaša veriga je sestavljena iz več kot 400 delov. Suha veriga ne obeta nič dobrega. Poskrbite, da bo dobro namaščena, kajti tako bosta vožnja in prestavljanje verige lepo tekla.
 4. Komplet za popravilo zračnice. Vedno preverite, če imate pri sebi novo zračnico ali set za krpanje (košček brusnega papirja, krpe in lepilo). Če imate tubular, si pred vožnjo priskrbite prevoz. Včasih se zgodi …
 5. Zavore. Stisnite jih in preverite kontakt zavornih gumic na obroč ali disk rotor. Zavorne ročice naj se ob stisku ne dotikajo krmila.
 6. Bidon. Nikoli in nikdar ne pozabite na bidone! Po vožnji jih tudi vedno zelo dobro očistite, pri tem pa nikar ne pozabite na cucelj, saj se v režah nabere veliko umazanije.
 7. Hitri zapenjalci. Preverite, če so dovolj zapeti, saj si zagotovo ne želite, da bi vas med vožnjo zapustila pnevmatika.
 8. Krmilni ležaj. Stisnite zavore in kolo parkrat zazibajte naprej in nazaj. Če boste zaslišali ropotanje pomeni, da je razrahljan.
 9. Osebni dokumenti. Brez osebne izkaznice in zdravstvene kartice ne zapustite svojega doma.
 10. Telefon. Ta vas zna rešiti, če se vam na poti zgodi neprijetnost, kot so vremenske neprilike, prazen tubular itd.
 11. Denar. Brez nekaj fičinkov ne hodite nikamor. Denar potrebujete za morebiten prigrizek, pivo ali morda celo javni prevoz.

 

 • Vsake toliko se spomnite in preverite še svoje blokeje, če so še vedno dobro priviti v čevelj.
 • Če vozite v mesecih, ko je dan krajši, ne pozabite na lučke, da boste vidni in da boste videli.