18. januar 2013: Lance Armstrong priznal uporabo nedovoljenih poživil

Leta 2013 je bil predvajan prvi del dveinpolurnega intervjuja z ameriškim kolesarjem Lanceom Armstrongom, v katerem je priznal, da je užival nedovoljena sredstva.

Padli kolesarski zvezdnik je v pogovoru z Oprah Winfrey priznal, da je med vsemi sedmimi zmagami na Dirki po Franciji uporabljal transfuzijo krvi, EPO, testosteron, kortizon in rastni hormon. Po njegovem mnenju na Touru ni bilo mogoče zmagati brez dopinga.

“Ne v tisti generaciji. Čeprav nisem tu, da bi govoril o drugih v tisti generaciji. Vse je dobro dokumentirano. Nisem jaz izumil te “kulture”, toda nisem je tudi poskušal ustaviti. In to je moja napaka. Za to mi je lahko žal in za to zdaj ta šport plačuje ceno. Res mi je žal. Mislim, da nisem imel dostopa do nobene druge stvari, ki je ne bi uporabljali tudi drugi,” je dejal Armstrong, ki pa zlorabe nedovoljenih poživil poimensko ni želel obtoževati nikogar drugega.

Zanikal pa je, da bi se dopingiral tudi po vrnitvi na ceste leta 2009, potem ko je štiri leta počival: “To ne drži. Zadnjič sem to počel leta 2005.”

Ameriška protidopinška agencija USADA je za kazen Armstrongu dosmrtno prepovedala ukvarjanje s športom in črtala vseh njegovih sedem zmag na Touru, vse njegove dosežke po letu 1998 pa je pozneje zbrisala še Mednarodna kolesarska zveza. Tudi Mednarodni olimpijski komite (MOK) je potrdil, da je moral Armstrong vrniti bronasto kolajno s kronometra z olimpijskih iger leta 2000 v Sydneyju. Izbrisali so tudi njegovo 13. mesto s cestne dirke.