5 načinov, kako si lahko s smoothiejem pridelate težo

To, da vsebuje zelenjavo, oreščke, semenca in sadje je zagotovo zdravo, ni pa nujno nizko kalorično in dober način ohranjanja ali izgube teže. Če nismo previdni, lahko hitro pridobimo na teži, ne da bi jo sploh povezali s tem zdravim napitkom.

Je smoothie zdrav zajtrk? Je, če je pripravljen v premišljenem ravnovesju sestavin, ki vsebujejo beljakovine, zdrave maščobe in ogljikove hidrate. Problem nastopi s sladkorji, ki jih lahko vsebuje zaradi dodanega sadja, sirupov, mleka. Zaradi sladkorja sicer smoothie na nas za krajši čas deluje poživljajoče, a nas kaj kmalu tudi zlakotni. Alternativa temu sta lahko kokosovo ali mandljevo mleko, ki sicer nista tako beljakovinsko bogata, bosta pa pomagala obvladovati lakoto. Poleg vsebujeta tudi veliko kalcija ter vitamine A, D in E. Zdrave maščobe najdemo v lanenih, konopljinih in chia semenih … Smoothie z grškim jogurtom pridobi zdrave maščobe in proteine, ne da bi zaužili preveč kalorij. Doda tudi gladko teksturo, količino in daljši občutek sitosti.

Bodite premišljeni z izbiro sadja, saj slednje vsebuje fruktozo, enostaven ogljikov hidrat, ki ni velika prednost, če ste previdni pri ohranjanju teže ali ste na dieti. V tem primeru bi lahko morda malo premislili o zelenjavnem smoothiju ali zmerni kombinaciji obojega. Ne pozabite pa tudi na začimbe, kot so kardamom, cimet, kurkuma, ingver …

In kako lahko smoothie iz zdravega obroka spreobrnete v škodo?

1 Količina

Naj smoothie ne preseže porcije večje od 3 dcl.

2 Sestavine

Bodite zmerni pri količini sestavin, ki jih vključite v smoothie. Tudi tiste z malo kalorijami na koncu skupaj dodajo svojo hranilno vrednost. En kozarec ni enako ena porcija. Smoothie z jogurtom, smetano, sladoledom, sorbetom, sladkim sadjem … hitro vsebuje od 600 kalorij in je lahko že sam po sebi samostojen obrok.

Naj bo smoothie raje zelenjavni (blitva, špinača …) in naj v njem ne bosta več kot dve vrsti sadja.

3 Sladila

Naj se zdi še tako nesladek, je. Če je smoothie sadni, potem je sladkorja v njem več kot dovolj. Izogibajte se dodatkom kot so sirupi in med.

4 Smoothie se jé z žlico

Količina sladkorja v smoothiju hitro poveča vrednost sladkorja v krvi, ki vas sprva nekoliko poživi, nato pa se ustvari občutek utrujenosti, ki ji sledi lakota. Zato ga je priporočljivo zaužiti z žlico. tako boste jedli počasneje, aktivirali potrebne encime za absorpcijo in metabolizem ter hormone, ki pomagajo pri povečanju občutka sitosti.

5 Smoothie ob napačnem času

Telo bolje predela sladkor v različnih časih dneva. Bolj kot ste aktivni, bolje vaše telo procesira in absorbira sladkor. To pomeni, da se vaš krvni sladkor ne zviša tako zelo in zato ni utrujenosti in takojšnje lakote.

Smoothie je smiselno zaužiti po vadbi oziroma v času, ko ste nekako še najbolj fizično aktivni.