6 stvari, ki jih naredimo takoj po vožnji v dežju

Slaba vremenska napoved, veter ali dež ne smejo biti razlog, da ne bi skočili na bicikel.

Vožnja v dežju je lahko prav dobra in iz vas naredi boljšega kolesarja. Ampak ko zaključite z vožnjo, najprej poskrbite za nekaj malenkosti.

1 Takoj očistite kolo

Če pustite bicikel ves umazan, boste imeli kasneje več dela, ko se vse skupaj zasuši. Očistite ga, dokler je vsa umazanija »sveža« in mokra, saj se lažje spere. Zelo pomembno je, da umazanijo res dobro sperete iz vitalnih delov kolesa, da ne bi kasneje naleteli zaradi tega na kakšne nepotrebne težave. Če le lahko, sperite z visokotlačnim čistilcem. Če ga nimate, ga ima vsaka samopostrežna in ročna avtopralnica.

2 Čimprej se preoblecite

Vožnja v dežju je lahko zabavna, veliko manj so zabavna mokra oblačila. Dež, znoj in po možnosti kakšna zaščitna žavba, so krasno izhodišče za naselitev kupa bakterij v hlačah, zato … čimprej gate dol.

4 Mokra oblačila prej sperite

To je dobrodošlo iz dveh vidikov: preprečite, da bi vam groba umazanija na oblačilih med pranjem drgnila tkanino in jo poškodovala ter preprečite poškodbo DWR (durable water repellent) in zamašitev majhnih  šob v vašem pralnem stroju. In seveda, operite oblačila  pravilno!

5 Poskrbite za verigo

Od vseh delov na vašem kolesu, jo verjetno največ »pokasira« ravno veriga. Po tem, ko z nje dobro sperete umazanijo, jo osušite, da preprečite rjavenje in jo nato, pred naslednjo vožnjo, ali že vmes, če se spomnite, namažite s primerno žavbo za verigo.

6 Osušite čevlje in čelado

Po tem, ko ste dobro očistili kolo in se preoblekli, lahko poskrbite še za čevlje in čelado. Pod tušem ju dobro sperite, obrišite, kar se obrisat da in dajte sušiti. V čevlje lahko za začetek nabašete nekaj časopisnega papirja, da proces pospešite. Še bolje je iz čevljev vzeti vložek in ga suiti posebej. Če veliko vozite v dežju, priporočamo, da si priskrbite tako rezervne čevlje kot čelado. Verjemite …