6 stvari, ki jih ne-kolesarji ne razumejo

Če se z ne-kolesarji pogovarjamo o kolesarstvu lahko dobimo občutek, kot bi govorili steni. Navadno le gledamo v par ali izbuljenih ali nezainteresiranih oči in slišimo »čri čri čri«, ki jim uhaja iz glave. Ja, včasih je res težko razumeti določene stvari, dokler se kolesarstva ne lotiš sam. Jih razumemo.

1 Zakaj na tem svetu, bi se vpel na bicikl?
Vožnja s čudnimi pedali, kamor vpnemo kolesarske čevlje se res zdi nora, vendar kolesarji vemo, da pri vožnji z njimi pridobimo na moči. Optimalna pozicija stopal med drugim kolesarjenjem preprečuje poškodbe sklepov in vezi ter preprečuje zdrs noge s pedala, s čimer pogosto preprečimo marsikateri padec.
Estetsko nedovršena nevšečnost ne-kolesarjem in začetnikom predstavlja le kup zoprnij in neprijetnega občutka. Res je, čevlji onemogočajo prijetno hojo, ima pa kljub temu kopitljanje z njimi poseben čar.

2 Kako gredo kolesarji na stranišče?
Ojoj. Hm … odvisno, kako so oblečeni. Če je njihov kolesarki dres brez naramnic, je odgovor povsem jaen. Če ni, pa gre to nekoliko drugače, sploh pri fantih. A tu govorimo le o mali potrebi. Nekateri dresi imajo zarezo spredaj prilagojeno ravno temu, da lahko sprednji del hlač potegnejo nižje in opravijo svoje. Nekateri fantje si hlačnico potegnejo višje, organ ven in voilà. Dekleta gredo navadno na klasiko – majica dol, naramnice dol, v počep in olajšanje. Fantje tudi, če jih stisne zadaj. Tisti najbolj zagrizeni pa znajo vse skupaj spustiti v hlače. Še vedno govorimo o mali potrebi, čeprav …

3 Zakaj kolesarji nosijo pajkice?
Pajkice? Ne, to je lajkra in je fantastična! Ne gre za nek fetiš, temveč za udobje pri vožnji. Dober kolesarski dres bo imel odličen vložek, material, ki diha in se tudi hitro suši. Zakaj pa resni plavalci ne plavajo v bermudkah?

4 Zakaj si kolesarji brijejo noge?
No, dekleta si jih iz več razlogov in kolesarstvo skoraj ni več en izmed njih. Pri fantih pa je razlog drugje. No, pri nekaterih fantih, saj večina amaterskih kolesarjev ne izgublja časa z iskanjem primerne brivske pene in želetke za svoje nogice. Je pa res … v primeru padca je rano mnogo lažje oskrbeti, če dlake ne posegajo vanjo. Si predstavljate solzne oči kolesarja, ki mu morajo najprej pobriti noge okrog odprte rane? Ajs.
Britje nog pa tudi dokazano pripomore v nekoliko večji aerodinamiki na kolesu. Sicer zaradi tega ne bo prišlo do občutno večje hitrosti, bo pa učinek placeba vseeno deloval, če se bo kolesar počutil kot pro in dosegal PR-je na Stravi.

5 Zakaj so kolesa tako draga?
Saj tudi dobri avtomobili in motorji niso poceni. Zakaj bi bilo tukaj kaj drugače? Predvsem na ceno vplivajo material okvirja in teža dodatkov. Vsak gram manj je toliko evrov več. Res draga kolesa so udobnejša in imajo boljšo opremo. Poleg tega pa ima dražje kolo tudi psihološki vpliv na kolesarja, saj iz njega res lahko »potegnejo« maksimum zmogljivosti.
Je pa res, mnogo kolesarjev ima le veliko denarja, nekaj od njih pa ni – predvsem ne kolesarske etike in odnosa. Gre bolj za egofest kot pravi namen. Saj veste, o čem govorimo, mar ne?

6 Zakaj tako neudoben sedež?
Pa saj ni tako, kot je videti. Na voljo je toliko različnih sedežev, da ni vrabca, da ne bi našli takšnega, ki bi se prilegal vaši »sedežni«. Sčasoma se pri kolesarjih vse utrdi in tukaj res ni težav. Upoštevamo pa tudi res kakovosten dres in vložek. Če tega ni, pa boli.