9 razlogov za spinning

Če se sprašujete, kako zelo si lahko koristite s spinningom, je seznam verjetno daljši od devetih točk. Poleg pridobivanja kondicije in moči, so koristi vidne tudi v ogledalu, kar le stežka kogarkoli zmoti.

Za večino spinning predstavlja trpljenje na stacionarnem kolesu, zato niti ne pomislijo, da bi se ga kdaj udeležili. Ampak bolj zmotno kot je to mišljenje že skoraj ne more biti. Na spinning vadbi vas trener vodi skozi trening, ki je sestavljen iz več vadbenih elementov, obremenitev pa si določate sami. Ko so na primer na vrsti skoki ali vožnja stoje, lahko brez težav vrtite pedala v sedečem položaju. In nihče vas ne bo debelo gledal ali obsojal. Na začetku večina na spinnerju presedi. In prav je tako. Spinning predstavlja kombinacijo anaerobne in aerobne vadbe, s katero ob dobri glasbeni spremljavi in kakovostnem trenerju združujete kondicijsko pripravljenost, moč in sprostitev.

1 Poraba kalorij
Prednosti spinninga lepo sovpadajo s seznamom zdravstvenih, fitnes in življenjskih potreb za široko paleto ljudi, ne glede na starost, stil življenja ali spol. Lahko ste navožen kolesar, ki stremi k povečanju zmogljivosti ali pa novinec, ki skuša izgubiti kakšen gram – spinning je vedno odlična izbira indoor vadbe.
Ob rednih obiskih boste kaj kmalu opazili, kako se vaše telo odziva na zahtevnost vadbe, se preoblikuje in kaj hitro zmore večje napore. Zato je spinning tako zelo priljubljen, saj ob dobrem trenerju posamezniku omogoča veliko dinamike in telesne pripravljenosti, obenem pa vsaka vadba za seboj v potu pusti zajetno število kalorij.

2 Vožnja tukaj ali tam … praktično povsod
Spinning je postal priljubljena indoor vadba. Sedaj lahko spinninga ali njemu sorodne vadbe obiščete v skoraj vsakem fitnes centru, v več različnih terminih. Zagotovo je zelo dobrodošel izven kolesarske sezone, kjer lahko vzdržujete svojo kondicijsko in telesno pripravljenost ali pa si z njim, sploh, če ste začetnik, postavite temelj za novo sezono.

3Izboljšanje kardio zmogljivosti
Spinning vadba je lahko aerobna in anaerobna. Pri anaerobni boste gradili mišično vzdržljivost na daljši rok, pri aerobni pa boste poleg izgube kalorij deležni še jačanja kardiovaskularnega sistema. Z vsako vadbo boste povečali kapaciteto pljuč in zmogljivost srca ter izboljšali nadzor nad dihanjem, kar vam pride prav ob večjih fizičnih naporih ali pri stresnih situacijah.
Raziskava Britanskega zdravstvenega združenja (BMA) je pokazala, da s prevoženimi 50 km na teden za 20 % zmanjšate tveganje pojava srčno-žilnih bolezni.

4Nadzor nad vadbo
Obremenitev je med spinning vadbo odvisna od vas samih oziroma od vaše fizične zmogljivosti in telesne pripravljenosti. Zato je vadba primerna za vsakogar. Pomembno je le slediti ritmu in napotkom trenerja. Naloga slednjega je, da prepozna zmožnosti vsakega posameznika, ga med vadbo popravi, če je potrebno, in cel trening prilagodi profilu skupine.

5Fizioterapija
Nekatere poškodbe, predvsem kolen, narekujejo rehabilitacijo tudi s pomočjo kolesarjenja. Pravilna nastavitev spinnerja in primerna drža lahko pripomoreta k jačanju poškodovanih ligamentov in sklepov.

6Graditev mišičnih skupin
Naj se sliši še tako smešno, a tudi na spinningu lahko poskrbite za vaših mišic. Predvsem boste odlične rezultate videli na vaših nogah, če pa spinning program vključuje kombinirano fitnes vadbo, lahko preoblikujete tudi roke, trebuh in hrbet.

7Krepitev jedra
Trener spinninga je najpomembnejši člen, saj njegovo vodstvo narekuje rezultat dela. Če bo skrbel za to, da bo vaša drža na spinnerju pravilna, bodo pravilno gibale tudi vaše noge in trebuh. Ob pravilnem vrtenju pedal boste oblikovali ritem zgodnjega dela trupa. Če boste med vadbo stisnili popek, boste poskrbeli za jačanje vašega jedra. Rezultat zagotovo ne bo hitro viden, saj se notranje mišice trebuha »naredijo« počasneje, boste pa to opazili hitreje tisti, ki imate težave s hrbtenico.

8Duševno zdravje in moč
Ogrevanje in raztezne vaje so namenjene sproščanju uma. Med samo vadbo lahko iz sebe stresete tegobe, ki vas pestijo, zato vas lahko po vadbi spremlja tudi nekakšen katarzični občutek. Sam spinning vam lahko tudi dokaže, da zmorete več, kot mislite. Najprej premagate strah pred samo vadbo, nato pa z vsako uro svojo zmogljivost le še stopnjujete. Redni obiski vadbe gradijo samodisciplino, rezultati dela pa motivacijo.

9 Dobra družba
Medtem ko boste nabirali in vzdrževali kondicijo na spinningu, boste med drugim spoznali še kup novih prijateljev s katerimi boste med kolesarsko sezono za seboj pustili kar nekaj kilometrov na cesti.