Bonton obnašanja v tekaški smučini

Odkar smo odkrili, da je tek na smučeh nekaj boljšega, kar si je človek izmislil, temu posvečamo več časa in pozornosti.
Nedavno nazaj smo tekli v Kosezah in opazili, da sprehajalci kaj dosti ne dajo za mar, kje se sprehajajo. Pomembno je, da je pot zanje očiščena in elegantno prehodna, četudi je to na stezi, ki je pripravljena za smučarske tekače. Žal njihovega razmišljanja in spoštovanja rekreativcev ne bomo spremenili, lahko pa smo mi tisti, ki bomo upoštevali nekakšna nenapisana pravila in bili spoštljivi do ostalih.

Veliko premalo vemo o teku na smučeh, tehnikah in pravilih, zato smo si vsebino sposodili na spletni strani nordic.si. Za besedami stoji oseba, ki je na področju teka na smučeh visoko cenjena in nam lahko upravičeno “soli pamet” in vrhunsko svetuje. Kaj so torej tista pravila, ki se jih moramo kot smučarski tekači držati?

1. OBZIRNOST DO DRUGIH: vsak tekač se mora obnašati tako, da ne ovira ali poškoduje drugih.

2. SIGNALIZACIJA, SMER IN TEHNIKA TEKA: oznake in opozorila je potrebno upoštevati. Teči moramo v predpisani smeri in tehniki.

3. IZBIRA SMUČINE: na dvo- ali več-smučinskih progah moramo teči v desni smučini eden za drugim. V prosti tehniki je treba teči desno.

4. PREHITEVANJE: prehitevanje je dovoljeno desno ali levo. Tekaču spredaj se ni potrebno umikati. Umakniti pa se mora, če to lahko stori brez nevarnosti.

5. TEK IZ NASPROTNE SMERI: pri srečanju se mora vsak umikati na desno. Tekač v spustu ima prednost.

6. DRŽANJE PALIC: pri prehitevanju ali, če smo prehitevani, ter srečanju, moramo palice držati tesno ob telesu.

7. PRILAGODITEV HITROSTNIM RAZMERAM: vsak tekač mora, predvsem na strminah, prilagoditi hitrost in obnašanje svojemu znanju, razmeram na terenu, gostoti tekačev primerno. Upoštevati mora zadostno varnostno razdaljo za tekačem pred njim. V skrajnem primeru mora pasti, da prepreči trčenje.

8. ZAUSTAVLJANJE NA PROGAH: če se ustaviš, se umakni s proge. Tekač, ki je padel, se mora kar najhitreje umakniti s proge.

9. POMOČ: v primeru nezgode, je vsak dolžan pomagati.

10. OBVEZNOST LEGITIMIRANJA: vsak, bodisi priča ali udeleženec, kriv ali ne, mora v primeru nesreče povedati svoje osebne podatke.