Čudne kolesarske nagrade

Banane

Pred leti je Dirka po Turčiji zmagovalca etape  Marka Cavendisha nagradila z obilnim več kilogramskim šopom banan. Etapa se je zaključila v Alanyi, kjer se nahaja glavni Turški proizvajalec banan. Glede na proizvodnjo 40.000 ton banan na leto, jih je bila tistih nekaj kilogramov banan prava malenkost za zmagovalca.

500 kg norveškega lososa

Zmagovalec arktične Dirke po Norveški, Gianni Moscon, je naknadno med treningom na Majorki za nagrado prejel pol tone norveškega lososa. Nagrado je seveda razdelil tudi med svoje kolesarske kolege.

Pujsek

Umazane ceste, tlakovci in razgibana obala so zagotovo elementi, ki kažejo na res posebno 240 km Tro-Bro Léon dirko. Edinstvena dirka, ki vodi cestne kolesarje po zahtevnih terenih, je zanimiva tudi po nagradi. Kolesar, ki prvi prevozi ciljno črto v Bretonu, za nagrado prejme pujska.

Salama

Sponzor Dirke po Avstriji je Wiesbauer, podjetje z 80-letno tradicijo izdelave klobas in salam. Poleg rumene majice zmagovalec vsake etape prejme tudi ne majhen vzorec proizvoda sponzorskega podjetja.

Plišasti osel

Zmagovalec dirke Kuurne-Bruselj-Kuurne za nagrado prejme plišastega osla. Za tiste, ki ne veste, prebivalce mesta Kuurne kličejo “ezels” oz. osli. Vzdevek izhaja iz časov, ko so ljudje vzgajali zelenjavo in jo prodajali na veliki tržnici v mestu Kortrijk. Tja so se navadno odpravili v zelo zgodnjih urah in vozovi, ki so jih vlekli oslički po tlakovanih poteh, so ostale, še speče prebivalce izjemno jezili. Ropot in riganje oslov so zato v zgodnjih urah jezni prebivalci komentirali: “Spet tisti osli iz Kuurna.” In vzdevek se jih je prijel.

Haribo

Od leta 1994 do leta 2006 je podjetje, ki je najbolj znano po svojih gumijastih medvedkih, Haribo, sponzoriralo prvo dirko serije Coupe de France. Zmagovalec je prejel precej sladko nagrado, in sicer za svojo težo sladkarij Haribo. Estonski Jaan Kirsipuu je zmagal na dirki trikrat, kar bi lahko pojasnilo, zakaj ni blestel v hribih.

Sir

Najbolj bojeviti kolesar na Dirki po Britaniji prejme kolut sira. Tip sira se razlikuje od etape do etape. To zna biti kar smrdljiva dirka …

Sod piva

To, res dobro nagrado prejme zmagovalec Dirke po Binckbanku.

Vedro gramoza

Dobi ga kolesar na Uno-X-Development Weekend tekmovanju. Potrudijo se celo, da nanj načičkajo ime zmagovalca.

Superprestižni tuš

Precej uporabna nagrada, ki jo prejme zmagovalec blatne dirke Superprestige Cross.

Zlata harpuna

Z njo nagradijo zmagovalca dirke Tirreno Adriatico. Zlato harpuno je oblikoval Nairo Quintana.

Baskovska kapa

Zmagovalec Dirke po Baskiji prejme tradicionalno pokrivalo, imenovano txapela.

Model ladje

Če boste kdaj zmagali na Dirki po Katarju …

Meč

Kako pride čez carino? Srečo pri tem vsako leto zmagovalcu zaželi župan mesta Toledo pred Vuelto.

Vikinška kapa

Etapna zmaga jo prinese v Breckenridge-ju na USA Pro Challenge. Kapa predstavlja poklon Ullr-u, norveškemu bogu snega in zime.