Enostavne in učinkovite vaje za moč trupa in rok na plaži

Ko tako poležavamo na plaži in uživamo ob valovanju morja, kričanju galebov in petju murnčkov, se počutimo kot v raju. Čas se je ustavil in uživamo točno v tem trenutku. Ob sedanjem tempu v službi in skoraj povsod je sprostitev in popolna umiritev čustev nujna in zdrava. Še večji mir in še večje doživljanje vsega morskega pa občutite v zgodnjih jutranjih urah, ko še večinoma vsi spijo. To je tisti pravi moment ali krajši čas, ko se resnično lahko posvetite sebi. Lahko samo odidete na obalo in se sprehajate, lahko greste na krasen jutranji plavalni in/ali tekaški »maraton«, lahko pa se telesno in duševno sprostite ob telovadbi.

Spodaj je opisanih nekaj vaj, ki jih izvajajte počasi. Naredite toliko ponovitev, da vas že peče, takrat pa izvedite še dve do tri dodatne ponovitve ali sekunde.

1. Dvigi iztegnjenih nog. Ulezite se na hrbet, roke položite z dlanmi ob tla in dvignite iztegnjene noge do pravega kota na trup. Na vrh stopal položite natikač. Dvigujete medenico od tal, tako da čutite spodnje trebušne mišice. Pomagajte si z rokami. Glava mirno leži na tleh.

2. Polovičen most. Ulezite se na hrbet, pokrčite kolena in dajte med kolena zvito brisačo. Roke položite z dlanmi ob tla in dvignite boke čim višje. Stopala naj bodo vzporedna in v širini bokov. S koleni stiskajte brisačo, da ne pade. Počasi dvigujte in spuščajte boke. Lahko si pomagate z rokami. Vaje je odlična za krepitev križa, notranjih in zadnjih stegenskih mišic ter zadnjice.

3. Nizka deska. Pojdite na trebuh in se postavite v desko na podlahteh. Če želite položaj otežiti, položite stopala z narti na podlago. Pazite, da ne spuščate bokov. Zavestno napnite trebušne mišice. Držite, kolikor časa gre. Vaja je odlična za krepitev trupa ali telesnega jedra.

4. Spuščanje kolen v visoki deski. Ste v visoki deski (naslonjeni na dlani). Izmenično se približujte tlom s kolenoma (do 1 cm od tal). Pogled je usmerjen v tla.

5. Moške sklece. Ni važno koliko se spustite proti tlom, bolj je pomembno da obdržite boke na višini.

Po končanih vajah vam svetujem, da še malo zaplavate, toda ne po polžje, ampak z lepimi in dolgimi zamahi. Tako se boste še pretegnili ter raztegnili in vam ne bo potrebno delati razteznih vaj na suhem.

To je 5 vaj za utrjevanje trupa, rok in ramenskega obroča.