Glikemični indeks vs. glikemična obremenitev

Za glikemični indeks je slišal že skoraj vsak, kaj pa za glikemično obremenitev?

Glikemični indeks (GI) je število med 0 in 100, ki kategozira živila po nihovem vplivu na raven glukoze v krvi in tako pokaže, ali bo zaužito živilo dvignilo to raven močno 75 do100, zmerno 50 do 75 ali malo 1 do 50. Poleg klasifikacije hrane glede na GI obstaja tudi nova klasifikacija, glikemična obremenitev (GO), ki jo podaja GI v kombinaciji s količino zaužitih ogljikovih hidratov.

GO kaže, kako hitro se bo določena vrsta ogljikovih hidratov (OH) spremenila v sladkor, pri čemer upošteva GI živila in količino OH. To pomeni, da ima zaužitje manjše količine živila z visokim GI enak učinek na raven krvnega sladkorja kot zaužitje večje količine živila z nižjim GI. Če recimo pojemo košček belega kruha, ki ima GI 70 (kar je srednje visok GI) in GO 10 (kar je nizka GO), to ne bo izzvalo naglega skoka sladkorja v krvi. Če pa pojeste več kot košček, pa ga bo.

Poznavanje GO je primerna predvsem za sladkorne bolnike, ker jim omogoča uživanje hrane z višjim GI. Če začutite potrebo po sladkem, je treba vedeti, da ima en bonbon visok GI, vendar ne vsebuje veliko OH, zato je glikemični odgovor relativno majhen. Z več bonboni zaužijete večjo količino OH in rezultat je povišana raven sladkorja v krvi.

Glikemična obremenitev se izračuna tako, da se GI indeks živila deli s 100 in pomnoži s količino (g) OH v obroku.

GO = GI/100 × količina OH (g)

Primer za beli kruh:

Rezina belega kruha ima GI 70, težka pa je 30 g. Vsebuje 14 g OH, kar pomeni 70/100 × 14 = 9,8 ali zaokroženo, 10.

Hrana z GO od 1 do 10 se počasi spremeni v sladkor, ima nizko GO, kar je dobro, tista z GO od 11 do 19 ima zmerno GO, hrana z GO od 20 naprej pa se v telesu hitro spremeni v sladkor, ima torej visoko GO.