Kako izbrati spinning vadbo?

Naše izkušnje s spinningom so kar bogate. Kot vadeči smo se udeležili veliko spinning vadb s pestro paleto različnih spinnig mojstrov. No, po izkušnjah sodeč je marsikateri mojster samo na papirju, o njihovem znanju pa raje ne bi.

Kakšen je dober spinning učitelj?

Če gre pri spinningu za imitacijo vožnje cestnega kolesa, je zagotovo dobro, da je učitelj tudi sam kolesar. Bi šli na ure kuhanja k nekomu, ki je naredil samo tečaj, generalno mu pa ni jasno, kaj so živila, zakaj obstajajo postopki priprave in obdelave, kaj gre skupaj in kaj ne ter kako vse skupaj vpliva na končni okus? Verjetno ne.

Če je učitelj spinninga kolesar, se to izjemno pozna uri vadbe – to kolesarji takoj opazimo. Takšen učitelj enostavno ve, kaj počne, zakaj to počne in kakšen bo rezultat. Večina spinning učiteljev le goni uradni spinning program v ritmu preglasne divje elektronske glasbe, medtem ko niti niti ne razmišlja niti ne vidi, kako se vadeči »ubijajo« na kolesih in kiksajo vsepovpreko. Rezultat? Nikakršen. Vzdržljivost na statičnem kolesu in obračanje divjih wattov ni enako kolesarjenje in se s tem konec koncev ni preveč za hvalit. Marsikdo je sposoben dvigniti 80 kg uteži, svojih 80 kg pa ne. Saj se sedaj razumemo, mar ne?

Dober spinning učitelj bo upošteval zmogljivost vadečih, kombiniral bo aerobno in anaerobno vadbo, vzdržljivost in moč, skrbel za regeneracijo telesa in udeležene kakovostno pripravil na novo sezono. Verjetno se bo nekoliko manj ukvarjal s svojim nastopom, volumnom glasbe in spodbudnimi vzkliki v ameriškem duhu. Več pozornosti bo usmeril v komunikacijo z vadečimi, v izvajanje elementov in v napredek vadečih iz ure v uro. Skrbel bo za izvirne tematske ure, ki jih bodo njegovi kolegi imitirali. Zakaj pa ne, konec koncev bo rezultat tisti, ki bo pokazal kakovost dela in znanja učitelja.

Ko izbirate vaditelja:
> naj ima kolesarsko znanje in izkušnje
> naj bo pozoren na vas in na vaše delo
> naj hvali vas, ne sebe

Kako izbrati spinning vadbo?

Najprej z zavedanjem, da ne gre za počitnice in da se boste dobro spotili. Spet na drugi strani se takšne vadbe ne smete ustrašiti, saj morate delati po SVOJIH zmogljivostih, ne glede na to, koliko zmorejo drugi. Tudi vi boste napredovali.

Pozanimajte se, da so ure strukturirane in zastavljene tako, kot da bi imeli ure vožnje s kolesom na prostem. Vadba mora vključevati elemente za vzdržljivost in moč, intervale, vzpone, regeneracijo, pedaliranje in drugo.

Ko izbirate, mora biti vadba:
> strukturirana
> namenska/ciljna
> merljiva (npr. srčni utrip, teža, zmožnost obremenitve itd.)

Kaj pa oprema?

Kaj narediti, če ste našli super učitelja s super programom, vadba pa se izvaja v zastarelem fitnes centru s starimi spinning kolesi? Hja, dilema. Če ste razvajeni, potem iščite moderno opremljene športne centre, če niste, ste na pravem mestu. Spinning kolo mora biti le redno vzdrževano, da se vam lahko lepo prilagodi in da so gibljivi deli brezhibni. Rezultat je pa na vas.