Kako se spopasti z vetrom?

Ni lepšega kot vožnja po cesti z vetrom v hrbet, kjer se na števcu izpiše dobrih 45 km/h, noge pa ne delajo drugega, kot ležerno vrtijo gonilko. Nekoliko drugače je, ko veter piha v prsa. Takrat nam načne voljo do kolesarstva, iz nas črpa energijo, noge pa kar cvilijo od muke. Nekateri v tem vidijo izgovor in priložnost za nakup aero kolesa, večina pa vseeno zgolj trpi in čaka, da vožnja mine.

Kadar se spopadamo z vetrom, ki ga imamo v prsa, je zelo pomembno, da smo na kolesu v čim bolj aerodinamični poziciji, ki pa mora sama po sebi še vedno omogočati dober pogled na cesto in stabilnost na kolesu.

Grdo ali pa ne, vedno je bolje, kadar v trpljenju nismo sami. Če v takih razmerah vozimo v skupini, lahko pri enaki hitrosti prihranimo nekje 20-30 % moči, vendar nikar ne smemo biti sidro. Ko smo na vrsti, smo na vrsti. Vsekakor je več kot dobrodošlo, da je skupina večja, saj imamo več časa za počitek.

V vetrovnem vremenu ne smemo zanemariti tega, kaj oblečemo. Takrat je pametno nase navleči čim bolj oprijet outfit z visokim zapenjanjem, da preprečimo vdor zraka pod oblačili; ta namreč dodatno poveča upor.

Ena elegantnejših rešitev, ki se jih poslužujemo je, da ob vetrovnem vremenu vedno načrtujemo vožnjo tako, da imamo veter v prsa na začetku vožnje, ko še nismo utrujeni. Kaj je lepšega od tega, da po dobrih kilometrih kar letimo domov?