Klasične napake kolesarjev začetnikov – III

Napak, ki jih dela kolesar začetnik je res veliko, ampak na srečo se vse, s kilometri in izkušnjami, dokaj hitro odpravijo. Pomembno je, da smo pozorni na izkušnje drugih, na odziv telesa in da ravnamo po pameti.

11. Rezervna oprema

Torbica pod sedežem kolesa ni zgolj odvečen okras, temveč ima svoj namen. Vsake toliko se spomnite pogledati, kaj je v njej.
Izjemno pomembno je, da imate s seboj vedno tlačilko, set za krpanje zračnic, zračnico, ploščice za demontažo in montažo zračnice in po možnosti večnamensko orodje za hitra popravila. Nekateri imajo dovolj prostora, da v torbico dajo še rokavice iz lateksa in zložljiva korekcijska očala.

12. Sončna krema

Obvezna pred in med vožnjo. Za opečen vrat, roke, hrbet in noge ste odgovorni sami. Tisti, ki imajo kolesarsko majico z naramnicami se pogosto jezijo na nepraktičnost outfit-a naramnicami, ker jih opeče.
Nanos sončne kreme naj bo približno 20 minut pred vožnjo oziroma ravnajte po navodilih proizvajalca. Sedaj, ko so na voljo potovalne različice pakiranj sončnih krem, jo imejte s vedno seboj, saj vam bo znoj zaščito počasi izpiral s kože. Verjamemo, da si želite imeti lepo zagorelo polt, a kljub temu na kolesu ne uporabljajte faktorja manjšega od 50 – hvaležni so boste.

13. Vožnja v skupini

Novinci se v skupini pogosto zelo lovijo, imajo težave z vzdrževanjem ritma vožnje skupine ali pa precenjujejo svoje zmožnosti.
– Pogosta napaka je, da skačejo iz kolone in na ta način ogrožajo ostale kolesarje.
– Ravno tako je napačno razmišljanje, da je skupina prepočasna in se ob menjavi na čelu kolone zato zakadi po cesti in začne izsiljevati zahtevnejši tempo.  Največkrat takrat odpre prostor med kolesarji in izzive veliko nelagodja. Res je, kolesarji znotraj skupine imajo za približno 40 % manj obremenitve (odvisno od pogojev), a na čelu je zato dela toliko več. Takrat se porabi veliko energije in moči. Če takrat izstrelite vse naboje, na koncu ne boste mogli priklopiti niti na zadnjega v koloni. Zatorej … upoštevajte ritem vožnje in ne spreminjajte hitrosti, če se skupina ne dogovori drugače.
– Če vidite, da je skupina za vas prehitra, se nikar ne trudite z lovljenjem, saj se boste zelo hitro izčrpali. Takrat je smotrno obvestiti kolesarske kolege o tem, da boste vožnjo raje nadaljevali v svojem ritmu, ki ga zmorete in nadaljujte vožnjo svojim zmogljivostim primerno.

14. Količina oblačil

Večna dilema, sploh v slabem vremenu ali v prehodnem obdobju. V omari držite kolesarska oblačila za hladno in toplo ter prilagajajte. Nikar pa ne pretiravajte. Pogosto vidimo, da so nekateri na začetku sezone večplastno oblečeni, zunaj pa sonce in lepih 20 stopinj. Ne pozabite – kolesarjenje je gibanje in hitro vam je lahko vroče. Kam boste takrat pospravili svoj windstopper, podkapo, rokavčke in nogavčke in po možnosti še vetrovko? Bodite premišljeni. Po tem, ko se odločite, kakšno pot boste ubrali, upoštevajte možne temperaturne razlike med kraji, količino sončnih in senčnih leg, število postojank … in se oblecite temu primerno.

15. Če vas prime

Nikar se pred pričetkom ne nacejajte preveč, sploh ne s kavo ali drugimi napitki, ki spodbudijo odvajanje vode iz telesa. Če se le da, pojdite na vse potrebe tega sveta prej, da ne preseneti tam, kjer res ne boste mogli sajvestekaj. Kakšen robček ali dva v žepu, sta lahko kar priročna rešitev. Pa vendar … brez skrbi, to se dogaja tudi rutinerjem.

16. Dokumenti, telefon in denar

O tem smo že pisali, pa naj še enkrat samo spomnimo. Brez osebnih dokumentov, zdravstvene izkaznice, polnega telefona in rezervnega denarja se od doma nikoli ne odpravite. Prej ali slej boste izvedeli, zakaj.