Kletvice nas ojačajo in nam dajejo moč

Strokovnjaki so se lotili nenavadne študije, kjer so raziskovali vpliv kletvic na človeško fizično zmogljivost. Dobra novica za vse, ki kolnemo čez klance, veter in sovražne avtomobilske antikolesarjeviče.

Uporaba kletvic je različna, pogosto vanje vključimo spolni akt z izbranim družinskim članom, domačo živaljo, odločimo se za kombinacijo obojega ipd. Psovke povezane z medvedi, kokljami, cestami ali soljo so pri velikem trpljenju absolutno preblage in … trapaste. Če menite, da je vaš spekter psovanja omejen in da vam na kolesarskih izzivih kaj dosti ne pomaga, si lahko besedišče obogatite na slovenskem spletnem kolniku Quimp.

In kako so raziskovalci prišli do takšne ugotovitve? Psihologi na Univerziteti Keele so sodelujoče ločili v dve skupini. Ena skupina med izzivom ni smela psovati, druga pa si je lahko pred in med intenzivno aktivnostjo, ki so jo izvajali na stacionarnem kolesu oziroma so stiskali napravo, ki je izmerila moč stiska, dala duška. V obeh primerih so ugotovili, da psovanje občutno poveča zmogljivost in toleranco na bolečino.

Konkreten odgovor, zakaj in kako se to zgodi, je še v oblakih. Možen razlog temu bi lahko pripisali aktivaciji simpatičnega živčevja. Ta ob morebitni nevarnosti ali nevšečnosti pospeši bitje srca. Lahko pa bi odziv povezali tudi s tem, da čustveni odziv na izrečeno psovko vodi k preusmerjanju pozornosti in zaradi tega zmoremo več.

Kakorkoli … če menite, da ste dali vse od sebe, se po vsej verjetnosti motite. Poskusite s kakšno sočno in verjetno vas bo kar odneslo na cilj. In še malenkost, ki vam morda v življenju pomaga: ena izmed raziskav je dokazala tudi, da so ljudje, ki veliko kolnejo, bolj iskreni. No, znanstveniki že vedo, če že mi ne.

Naj vas duh kletvic vodi na velikih izzivih, kjer boste verjetno presegli marsikoga, predvsem pa sebe in svoja pričakovanja.