Kolesarji kršijo CPP zaradi varnosti

Najnovejša študija, ki je bila objavljena v časopisu Journal of Transport and Land Use predstavlja podrobnosti o tem, kdaj, kako in zakaj se kolesarji odločajo za kršitev cestnih predpisov.

Inženir in sociolog Univerze v Koloradu, Wesley E. Marshall, in profesor urbanizma na Univerzi Nebraska-Lincoln, Daniel Piatkowski, sta želela bolje razumeti kolesarje, ki kršijo cestne predpise in okoliščine, ki jih prevedejo do tega.

Študija je zajela 18.000 kolesarjev in jih demografsko razdelila na starost, izobrazbo,  dohodek, narodnost ter na to, ali so lastniki avtomobila ali ne.
En pomembnejših rezultatov, ki jih je dala študija je, da 71 % časa, ko kolesarji kršijo pravila, to počnejo iz osebne varnosti. Kot zanimivost: večji delež časa pešci (85 %) in vozniki (77 %) kršijo cestne predpise zato, da prihranijo na času. To je primerljivo s 50 % kolesarjev, ki so povedali, da kršijo prometne zakone zato, da privarčuje na času, 56 % pa jih je odgovorilo, da storijo prekršek zato, da privarčujejo na energiji.

Študija je pokazala tudi, da je pomembno, kje kolesarji živijo in kolesarijo, saj tudi družbene norme vplivajo na vedenje kolesarjev. Po analizi rezultatov in pregledu literature strokovnjaki ugotavljajo, da kljub prepričanju voznikov, da morajo kolesarji upoštevati CPP, vozniki naredijo več kršitev. Vendar pa so kršitve, ki jih kolesarji naredijo, po mnenju strokovnjakov in rezultatih študije, racionalne.