Kolesarji so boljši vozniki

Študija dveh avstralskih univerz je dokazala, da so kolesarji boljši vozniki.

Študija, ki je bila objavljena v reviji Accident Analysis & Prevention je preverjala učinek obdelave vizualnih informacij, ki je ključni element za varno vožnjo.

Na podlagi obstoječih študij o zavedanju situacije so strokovnjaki predvidevali, da se bodo kolesarji vozniki izkazali bolje.

V raziskavi je sodelovalo 42 izkušenih motoristov (17 žensk in 25 moških, starih od 30 do 50 let), 22 voznikov in 20 kolesarjev voznikov.

Vozniki so morali na podlagi izmenjave dveh migotajočih se slik opredeliti, ali sta si sliki identični ali je med njima kakšna razlika. Sprememba na sliki je bila lahko cestna označba, avtomobil, pešec ali kolo.

Zaznana sprememba na sliki je pomembno vplivala na zaznavanje natančnosti in odzivnega časa: vsi udeleženi v raziskavi so bili pri zaznavanju dinamičnih predmetov na cesti  (npr. pešec, kolesar, avtomobil) hitrejši in bolj natančni. Natančnost se med skupinami ni pomembno razlikovala, razen pri kolesarjih voznikih, ki so bili pri zaznavanju sprememb pomembno hitrejši od voznikov, predvsem pri zaznavanju kolesa in cestnih označb.

Rezultati kažejo, da so kolesarske izkušnje povezane z učinkovitejšo pozornostjo na cestne scene.