Kolesarji so čustveno navezani na svoje kolo

Univerza v Alberti je naredila raziskavo o povezavi človeka z njegovim kolesom. Rezultati so pokazali, da so kolesarji močno navezani na svoje kolo. Takšen zaključek lahko verjetno preseneti le ne-kolesarja. Kolesar sam pa zagotovo razume, kakšno povezavo in izkušnjo vpostavlja s svojim kolesom med vožnjo. Vse poti, doživetja, trud, napori, užitki, trpljenje … s kilometri postavijo posebno vez, na podlagi katere kolesar in njegovo kolo postaneta utečen stroj.

Povej mi, kaj voziš in povem ti, kakšen si

Vodilna raziskovalka Karly Coleman si je za študijo izbrala 28 strastnih kolesarjev. Poleg čustvene navezanosti kolesarja na svoje kolo, je raziskava pokazala tudi, da je med kolesarji pomembno, kakšno kolo vozijo. Vsi sodelujoči so izbiro svojega kolesa povezovali s svojo identiteto.

Povej mi, kaj voziš in povem ti, kakšen si – med kolesarji naj bi izbira kolesa sporočala, kakšna osebnost je lastnik kolesa. Če menite, da kolo kupite po naključju, se motite! Po raziskavi sodeč vaš nezavedni del pri izbiri kolesa sprejema odločitve, ki naj bi bile so odraz vaših idej in življenjskih vrednot. Tako kolesar s kolesom še utrjuje svojo identiteto.

Kaj pa vi čutite do svojega kolesa in kakšnega vozite?