Kolesarske hlače – kakšne?

Kolesarske hlače omogočajo udobnejšo vožnjo, kar se pri njihovi dobri izbiri pozna predvsem pri daljših vožnjah, saj preprečujejo drgnjenje in ščitijo pri neprijetnih udarcih.

Nima smisla izgubljati besed o tem, da je kolesarski outfit danes že dobro razdelan in dodelan. Če si ga izberemo po pameti, nam lahko povrne z veliko udobnimi kilometri in privarčuje marsikateri dinar. Časi, ko so kolesarji hodili naokrog kot plavalci, so mimo. Danes imamo na voljo od-do, zato ni slabo vedeti, kako in kaj kupiti, da smo zadovoljni.

Kaj morate vedeti v zvezi s kolesarskimi hlačami …

Kolesarske hlače so narejene iz elastičnega materiala, navadno iz mešanice lycre in najlona, ki se med kolesarjenjem gibljejo z vami, omogočajo dobro pozicijo na sedežu in preprečujejo nastanek odrgnin na koži. Znotraj vsakih kolesarskih hlač je všita podloga (vložek), ki pod zadnjico skrbi za mehkobo in udobje ter predstavlja najpomembnejši element kolesarskih hlač.

Spodnje perilo da ali ne?

Nekateri se nad tem vprašanjem zgrozijo na smrt, češ, le kako je to sploh vprašanje. Pa vendar moramo gledati na to tako, da nismo vsi enake vrste kolesarjev in da si nasploh nismo enaki. Torej, bodimo tu brez predsodkov in dopustimo ljudem, da so. Konec koncev želijo na kolo, mar ne? Njihovo (ne)udobje ni naš problem.

Načeloma se pod kolesarskimi hlačami ne nosi spodnjega perila, čemur se je treba na začetku nekoliko privaditi. Malce nenavadno svoboden občutek vam sčasoma postane domač, zato si dajte priložnost vožnje brez perila vsaj 5×.

V primeru, da vam to resnično nikakor ne ustreza si izberite spodnje perilo, ki se popolnoma prilagodi vašemu telesu in koži (skin fit), saj se lahko perilo v nasprotnem primeru pod kolesarskimi hlačami mečka in povzroči trenje na kožo, kar povzroči boleče odrgnine.

Dilema so tudi tisti dnevi v mesecu pri dekletih. Tu se razprave o perilu pod hlačami pogosto končajo. A vseeno smo uspeli pridobiti nekaj navad kolesark v tednu “rdeče pese”. Nekaj jih v teh dneh sploh ne kolesari, nekatera dekleta prekršijo pravilo in si nadenejo spodnje perilo kot zaščito, nekatere pa si namestijo le vložek in kar bo pa bo.

Vzdrževanje in nega

Po vsaki vožnji, ne glede na to ali vozite s spodnjim perilom ali brez, morate kolesarske hlače oprati. Pere se jih navadno na 40 °C z notranjo stranjo navzven. Pri tem uporabite le navaden tekoči prašek (nikar ne pretiravajte s količino oz. namestite dvojno izplakovanje), lahko tudi tudi perete s sodo. Mehčalec pri pranju športnih oblačil nikakor ne pride v poštev. Pred pranjem vseeno dobro preberite proizvajalčeva navodila za vzdrževanje.

Kolesarske hlače z naramnicami ali brez

Naramnice kolesarske hlače bolje držijo na telesu in veljajo za udobnejše, kar je med vožnjo na kolesu velika prednost. Vendar pa je tu tudi nekaj slabosti:

  • slaba elastičnost – naramnice pričnejo lesti z ramen, kar med vožnjo zelo moti
  • v primeru, da imate daljši trup, vam lahko hlače ustrezajo, naramnice pa vas neudobno stezajo
  • v primeru klica narave jih je nerodno sleči, kar je večji problem pri dekletih kot fantih; na trgu je tudi nekaj proizvajalcev, ki so pomislili tudi na ta problem deklet, zato so zanje anatomsko prilagodili pozicijo naramnic ter jim omogočili hitro odpenjanje
  • hlače z naramnicami so dražja izbira

Hlače brez naramnic so elegantna rešitev, če vas med vožnjo rado večkrat stisne in morate na stran, med drugim pa so tudi cenejše. A tudi te imajo nekaj šibkosti:

  • predel pasu je z elastiko ojačan z namenom, da hlače med vožnjo ne bi lezle dol. Če je ta elastika slabo skreirana, steza in veliko verjetnosti je, da boste ob koncu vožnje okrog pasu še dobro odrgnjeni
  • hlače lezejo dol in med nogami izgubijo oprijemljivost, kar spet vodi v drgnjenje

Podloga / vložek

Podloga je pri kolesarskih hlačah ključna, saj je to tista komponenta kolesarjenja, zaradi česar se tudi fantje spravijo v pajkice. Podloga pobere večje udarce in tresljaje ter preprečuje drgnjenje in vnetja.

Kakovostna podloga je sorazmerna z vašim pragom bolečine in ceno, ki ste jo pripravljeni plačati za kolesarske hlače. Cenejše hlače imajo pogosto le eno plast debelejše pene, ki se dokaj hitro posede in predvsem slabo oprime vašega mednožnega predela, kar hitro pojasni odrgnine med nogami. Kakovostne podloge sestojijo iz več plasti različnih trpežnih in mehkih materialov, zaradi česar so debelejše in udobnejše, na robovih se šivov ne občuti, predvsem pa so tako vzdržljive, da vam hlač ni treba menjati vsako sezono.

Materiali in prileganje

Kolesarske hlače vam morajo biti popolnoma oprijete, saj le tako lahko služijo svojemu namenu – udobje in zaščita. Ker so dovolj elastične (»anatomsko« fit), lahko izberete številko manjše, a le v primeru, da vas ne steza in zateguje v predelu ramenskega obroča (če imate hlače z naramnicami) in/ali kolen. Izbiri hlač se dobro posvetite, saj si hitro lahko izberete premajhne ali prevelike. Izbira debeline materiala je stvar letnega časa, počutja in okusa.

Več kot imajo hlače šivov, večja verjetnost je, da se vam bodo dobro prilegale, saj so sestavljene iz več kosov, pri čemer je vsak posebej kreiran za določenem predel telesa. Tako so hlače iz 8 kosov verjetno bolj prilagodljive kot tiste iz štirih ali šestih. Seveda to ni sveto pravilo, pa tudi veliko je odvisno od vaše oblike telesa.

Da se ne bi znašli v svetu kompleksov, je dobro je vedeti, da se velikosti kolesarskih hlač razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca – nekje boste nase spravili S, spet drugje pa komaj XL. Ne skrbite: It’s not you, it’s them!

Oprijem hlač

Nekatere kolesarske hlače imajo na robovih silikon, ki preprečuje, da bi hlačnice zlezle gor. Pri kakovostnih hlačah med vožnjo ne boste niti pomislili, da jih imate na sebi, saj je namesto vas na vse pomislil že proizvajalec. Slab material in izdelava pa vas bo lahko spravljata ob pamet – hlačnice, ki zlezejo vse do sredine stegen, material, ki se slabo suši, hitro izgublja elastičnost, trganje po šivih ter  podloga, ki je vse prej kot to … Kaj znano?

Barva

Kolesarske hlače so tradicionalno črne, da se na njih ne vidi umazanija, ki nastane zaradi potu, prahu, umazanih rok idr. Sicer pa je danes na trgu neskončen spekter barvnih kombinacij kolesarskih hlač, katerih cena zaradi barvnih detajlov zelo variira.

No, nekaj več o izbiri barve pa zagotovo v enem izmed prihodnjih prispevkov …