Kolesarske ideje za novoletno darilo

Vas vsake toliko stisne, ko se spomnite na to, da nimate ideje, kaj svojemu ljubemu kolesarju podariti za novo leto? Niste edini. Dandanes si lahko pri tako veliki ponudbi in cenovni raznolikosti privoščimo marsikaj in smo sami sebi lahko Miklavž ali Dedek Mraz skozi vse leto. Hvala bogu, na eni strani, na drugi pa je to prava môra za tistega, ki bi nas rad »pametno in uporabno« obdaril, pa mu te možnosti zaradi samo-obdarovanja ne dopuščamo.

Če ste se odločili, da želite ljubljeno osebo po kolesarsko obdariti, smo za vas pripravili nekaj idej. V nadaljevanju sicer uporabljamo besedo “kolesar”, a to ne pomeni, da so pri tem dekleta izključena. Nikakor!

Vedite le eno: kolesar nima nikoli preveč opreme!
Vrednost do 20 eur:
 • Kapa s ščitnikom: nekaj, kar strogo sodi v kolesarski svet. Poleg otega pa ima kup dobrih funkcij, saj ščiti oči pred soncem, vpija znoj in preprečuje, da bi prišel v oči, zadrži lase in preprečuje, da bi kolesarja motili med vožnjo, če pa jih nima, pa ščiti glavo pred tem, da bi ga opeklo sonce, ščiti oči pri dežju, v prehodnem obdobju, ko je ozračje še sveže, zadržuje toploto. Dovolj razlogov, mar ne?
 • Bidon: higienično je, da se menjajo vsako sezono, zato tukaj ne morete zgrešiti. Pazite, da bidon paše k barvni shemi kolesa in da ni prevelik – litrca nikakor ne pride v poštev, že 750 ml je vprašljivo. In nikar ne kupujte bidonov, ki so smešno poceni. Ti se najpogosteje zelo slabo zapirajo, puščajo, gre za slabo plastiko in se dokaj hitro usmradijo.
 • Luči: ugodne snemljive lučke lahko kupite v večjih športnih trgovinah in na spletu. Pri tem se res ni vredno metati v stroške. Led lučke z vidljivostjo 300 m lahko dobite že po 4 €/kos. Ne pozabite, kolesar potrebuje eno spredaj in eno zadaj.
 • Kolesarska ruta (bandana): multifunkcionalna ruta, ki se jo lahko nosi na več načinov, je pri kolesarju vedno dobrodošla, predvsem ob prehodu letnih časov.
 • Nogavice: če vaš kolesar ni šminker, boste lahko kakovostne kolesarske nogavice kupili tudi po 5 €/par. V primeru, da je blagovna znamka ključnega pomena, pa vas bo to verjetno stalo vsaj enkrat več. Ne pozabite na to, da ni vse v imenu, temveč je pomembna tudi kakovost.
 • Snemljiv blatnik: kadar je vreme nepredvidljivo, je snemljiv blatnik dobra ideja. Ni lepo, je pa uporabno. Še kako dobrodošli so takšni, ki se lepo »zrolajo« in dajo v žep. Cene se gibljejo okoli 15 €/kos.
 • Torbica za pod sedež: tukaj ne pozabite, da ne izberete »torbetine«, temveč manjšo in diskretno. Prepričajte se, da ima dobro zadrgo in sistem za zapenjanje. Cene tukaj kar variirajo, ampak več kot 20 € vas ne bi smelo stati.
 • Zračnice: vedno dobrodošle. Pred nakupom preverite višino obroča, da ne kupite takšne, ki ima prenizek ali previsok ventilček. In seveda, preverite, ali imaš vaš kolesar slučajno tubularje. Dober prodajalec bo z vami delil izkušnje v zvezi z izbiro kakovostne zračnice.
 • Set za krpanje zračnic: lepilo, samolepilne krpice … ker se to pogosto dogaja, na zalogi je pa redko.
 • Čistilo za kolo in mazivo: zelo uporabno za vzdrževanje kolesa. Komplet čistil lahko kupite že po ceni 15-20 €.
 • Kozmetika: masažno olje, krema za zadnjico, krema za stopala, sprej za čevlje, losjoni z aromatičnimi eteričnimi olji za pomirjanje kože in sprostitev mišic. Karkoli od tega je vedno dobrodošlo in uporabno.
 • Masažni valjčki: besede so odveč predvsem, če veste, kako je, ko je telo utrujeno in potrebuje malo razvajanja.
 • Šara: razni obeski za ključe, lončki, kozarci, stojalca … s kolesarskim motivom.
Vrednost med 20 in 50 EUR
 • Termo kapatermo-kapa-ride-zenska-moska: kapa se nosi pod čelado in se lepo oprime glave. Topel material zadržuje toploto in preprečuje potenje, tako da je nepogrešljiv del kolesarskih oblačil ob prehodnih in hladnih obdobjih. Prednost je tudi ta, da se jo lahko nosi tudi pri drugih aktivnostih (smučanje, tek na smučeh, drsanje …) ali pa kar tako, če je dovolj estetska.
 • Galoše: kadar bo hladno ali mokro, vas bo vaš kolesar v tistem trenutku neizmerno ljubil. Izbirate lahko med letnimi in zimskimi, takšnimi, ki so predvsem za v dež, ali pa ščitijo še pred mrazom. Cene se v povprečju za čisto dobre galoše gibljejo od 30-50 €, lahko pa tudi krepko preko tega zneska.
 • Tlačilka: je del obvezne opreme kolesarja. Tlačilka naj bo manjša s kapaciteto 11 barov, diskretna in predvsem kakovostna. Za 20 € ne boste kupili slabe, dražje so verjetno že karbonske.
 • Nosilec za kolo: nosilcev za kolo je veliko, predvsem najprej razmislite, kje kolo bo in koliko prostora imate na voljo – izbira bo lažja. Lahko se odločite za nakup kavljev ali specialnih nosilcev, zato je težko govoriti o vrednosti nakupa. Lahko vas stane 5 ali pa 50 €.
 • Orodje: drobna in preprosta popravila mora znati narediti (skoraj) vsak kolesar, zato je nekaj kosov kolesarskega orodja že praktično obvezno imeti doma. Orodje lahko kupite v kompletu.
 • Rokavčki/nogavčki: izredno dobrodošlo v prehodnih letnih časih. Njihova uporaba je zelo praktična, saj si jih kolesar lahko sleče in pospravi v žep. Če izberete oboje, vas bo komplet enega in drugega stal nekaj več kot 50 €, bo pa za dolgo časa.
 • Spinning: v tej vrednosti, bo za mesec dni dovolj. Tu bosta oba zadovoljna – nekdo bo utrujen od vrtenja pedal, drug pa bo imel čas zase za dobri 2 uri vsaj dvakrat na teden.
Vrednost med 50 in 500 EUR
 • Brezrokavnik: še kako uporaben, ko so dnevi hladnejši, telo pa pregreto. Brezrokavnik ščiti telo pred vetrom in preprečuje, da bi se vaš kolesar prehitro ohladil. Primeren je ob slabem vremenu in nižjih temperaturah (do 10 °C). Izjemno dobrodošel pri spustih.
 • Termo jakna: zelo uporabna je v prehodnih obdobjih, ob nižjih temperaturah in v slabem vremenu. Podložen material preprečuje vdor vetra in hladnega zraka v notranjost, obenem pa omogoča kroženje zraka in dihanje. Super je, ker je primerna tudi za druge športe in prosti čas.
 • Ostala oprema in oblačila: tukaj lahko izbirate še med čeladami, kakovostnimi rokavicami, funkcijskim perilom, jaknami, vetrovkami, očali, čevlji in še čim. Pred nakupom se pozanimajte o izkušnjah ostalih kolesarjev in sami kakovosti ogledanega. Tega nikar ne kupujte v splošnih kolesarskih trgovinah, ampak raje zavijte v specializirane – v pomembnih momentih se razlika v kakovosti pozna.
 • Nosilec kolesa za avto: le glejte, da ne izberete nosilca, ki ne ustreza modelu avtomobila. Način vpenjanja kolesa se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca. Po naših izkušnjah so eni boljših strešnih nosilcev tisti, kjer se sprednji obroč kolesa sname, kolo pa vpne na vilico in zadnje kolo. Pustimo to, da je estetika boljša, boljša je tudi aerodinamika. Cene takšnih nosilcev so med 35-80 €, večji sistemi pa stanejo nekje do 450 €.
 • Kolesarski računalnik oz. navigacija: tu se obvezno pozanimajte o izkušnjah kolesarjev in predvsem ugotovite, kaj bi vaš kolesar potreboval. Če štejejo le kilometri in čas, je navaden števec pametnejša izbira, če pa je zahtevnejši uporabnik, pa definitivno potrebuje računalnik z navigacijo, kadenco, porabo kalorij, povezovanjem z aplikacijami itd. Cene osnovnih števcev so od 20 € dalje, računalniki pa so od 150 € dalje.
 • Trenažer / valji: če ste opazili, da obstaja silna potreba po kolesarjenju tudi izven kolesarske sezone ali na vremensko neugodne dni … ni druge, če je le prostor.
 • Kamera: vse pogosteje pride prav za beleženje lepih trenutkov na poti, pa tudi brezobraznežev. Prav solidne kamere lahko, preverjeno, dobite v večji športni trgovini, stalo vas bo pa okrog 150 €. So pa, seveda, na voljo kamere z veliko več funkcijami, nastavki in tudi veliko dražje.
Vrednost nad 500 EUR
 • Kolo: nikoli, ampak prav nikoli jih ni preveč. Dobrega cestaka ali MTB za 500 EUR dobite bolj po čudežu, pa vendar … čudeži baje obstajajo. Danes je na voljo tudi možnost nakupa preko spleta. Preverjene spletne prodajalne kakovostnih koles ponujajo super popuste na modele preteklih sezon, navadno so razlike v opremi izbranega cenovnega razreda majhne. Pred nakupom kolesa pa si vseeno vzemite več časa in se o nakupu res dobro posvetujte s strokovnjakom! Tukaj vam tehnično poznavanje koles res prav pride.
 • Kolesarske počitnice: vedno lahko podarite tudi kolesarski vikend paket ali pa kar kolesarske počitnice. Če želite, slednje lahko pozimi preživite na Kanarcih, poleti pa na primer v Alpah ali Dolomitih. Noben kolesar vam katerekoli izbrane lokacije ne bo zameril. Pomembna sta le kolesarjenje in čas z vami!
 • Obroči: no, če sami niste dobro podkovani na tem področju, se dobro pozanimajte pri osebi, ki ima izkušnje in znanje, ali pa kar pri vašem kolesarju. Ta že ve, katere bi.
Vrednost, ki se je ne da finančno ovrednotiti:
 • Vi, vaš čas in vaše razumevanje ljubezni do kolesarstva.