Kolesarski outfit za prehodno obdobje

Dober outfit je v hladnih prehodnih obdobjih pri kolesarstvu obvezen, če želite ohraniti toploto v telesu, predvsem pa se izogniti nepotrebnim zapletom z zdravjem.

Prag prenašanja nizkih oz. visokih temperatur se od posameznika do posameznika zelo razlikuje. Na cesti v začetku sezone vidimo neverjetne skrajnosti – na slabih 20 ºC imamo popolnoma poletno razpoložene kolesarje in tiste, ki so v 7 plasteh.

V prehodnem času je na soncu zoprno, saj žarki kar pikajo po telesu in vzbujajo “matasto” počutje, medtem ko je v senci še vedno precej sveže in zna hitro zazebsti. Tako je vse dokler se ozračje ne segreje na višje temperature, zato je izbor oblačil za kolesarjenje v tem času precej zoprno. Ali nam bo pretoplo, ali nam bo hladno?

Precej elegantna rešitev je izbira oblačil, ki jih lahko zložite in pospravite v žepe. Oblecite podložene rokavčke in nogavčke. Pod čelado dajte kapo (“kondomček”; zakaj, o tem kdaj drugič), ker se tesno oprime glave in dobro zadržuje temperaturo. Prepoteno telo bo na spustih ali na pavzi za pijačo hvaležno, če boste, v primeru, da ne vozite v jakni, oblekli vetrovko ali brezrokavnik, da se ne ohladite prehitro in izzivate prehlad. Če vas rado zebe v noge, lahko čevlje obujete v galoše, ali pa si zaščitite le prste. Enako velja za roke. To je to!

Naj oblačila ne bodo študija, ampak premišljena izbira. Pa pazite nase!