Kolesarstvo in dež

Tudi dež je del kolesarstva. Nekateri se mu izogibajo po dolgem in počez, nekatere sploh ne zmoti, vsekakor pa prej ko slej ujame vsakogar. Ne glede na to, v katero skupino kolesarjev sodite, morate biti vedno pripravljeni nanj, predvsem ko nastopi letni čas, ki je bolj moker kot suh.
V primeru, da se odločite za vožnjo v slabem vremenu z možnostjo, da vas na poti »opere«, bodite pripravljeni.

1. Jakna
Jakna je eno najpomembnejših kosov kolesarskih oblačil kadar gre za vožnjo v hladnem in/ali mokrem vremenu. Dobra vodoodporna in po možnosti podložena jakna vas bo obdržala suhe in ohranila toploto telesa. Ni slabo, če jakna omogoča dihanje, saj se tako ne boste pregrevali in prekomerno potili. V hladnih dneh je priporočljivo, da pod njo oblečete aktivno perilo, kakšna dodatna zaščita z vetrovko pa tudi ne bo odveč, sploh če ste bolj občutljivi na mraz. V primeru, da jakne nimate, skombinirajte spodnje perilo in vodoodporno vetrovko, a če vas ujame močan dolgotrajen dež, je veliko verjetnosti, da ne boste ostali suhi.

2. Hlače
Kakovostne nepremočljive hlače je nekoliko težje dobiti, predvsem, če gledamo na ceno. A na dolgi rok višja cena upraviči cilj.

3. Galoše in termo rokavice
Brez njih enostavno ne gre. Stopala in dlani so najbolj izpostavljen del telesa na kolesumed kolesarjenjem, zato morajo biti res dobro zaščiteni. Če vam jih premoči, ste ga verjetno opleli, sploh, če se to zgodi pri nižjih temperaturah. Saj veste kako je, ko vas tako neznosno zebe v prste, da vas zanohta in pokvari celo vožnjo. Takrat so dobre galoše in rokavice vredne zlata. Zato poskrbite, da imate na sebi nepremočljivo izvedbo obojih. Pri rokavicah je nekoliko težje, saj so pogosto termo izvedbe debelejše in ovirajo gibanje prstov in nadzor nad kolesom.
Poceni rešitev za zaščito vaših stopal pred dežjem so lahko plastične vrečke, ki si jih lahko namestite na nogavice …

4. Blatniki
Ne, na cestaku vsekakor ne izpadete kul z njimi, jih je pa vredno imeti. Prav pridejo tudi, ko neha deževati, saj so ceste še vedno mokre. Vas in vaše kolo bodo ščitili pred umazanijo, ki je na cesti.

5. Čistilo
Po vožnji v mokrem najprej poskrbite zase: tuš, pivo/kava, proteini in počitek. Takoj zatem poskrbite za svoje kolo. Dobro ga očistite, če se da, pod pritiskom sperite umazanijo, ki se nabere na verigi in v vitalnih delih. WD-40 vam bo dobro sčistil težko dostopna mesta, sicer pa za ohranitev kovinskih mehanizmov raje uporabite mast.

6. Kapa in/ali ščitnik za čelado
Zračne reže na čeladi so v poletnih dneh še kako dobrodošle, v mokrem vremenu pa manj, še posebej v hladnem vremenu. Najboljša zaščita v tem primeru je dežno pokrivalo za čelado, ni pa slabo, če imate pod njo tudi podkapo, kapo s ščitnikom ali balaklavo.

7. Luči
Vidljivost je v slabem vremenu občutno slabša, zato poskrbite, da boste vidni. Opremite se z odbojnimi elementi, na kolo pa spredaj in zadaj namestite luči, ki imajo domet vidljivosti vsaj 300 m. Danes lahko v športnih trgovinah takšne lučke dobite za soliden denar, zato nikar ne bodite stiskaški.

8. Zračnice
Dež izpira vso možno umazanijo na cesti, ki se prijemlje vaših pnevmatik bolj kot v suhem vremenu. Po končani vožnji plašče dobro preglejte, da na njih ne bi ostali deli zdrobljenega stekla, kamenčkov in peska ali drugega drobnega materiala. Preverite tudi, da na plaščih ni ureznin, skozi katere lahko pride do poškodb zračnice. Ni slabo razmisliti o tem, da bi pri takšnih vožnjah vozili s težjo pnevmatiko, ki ima tudi debelejšo tekalno plast.

9. Luže
Izogibajte se jih v loku, saj ne veste, kakšno je stanje ceste pod njo.

10. Trenažerji in valji
To je vedno rešitev v primeru slabega vremena. Brezciljno kolesarjenje med gledanjem filma vas bo daleč pripeljalo le v smislu ohranjanja kondicije in moči, a bolje to kot nič.

11. Selitev v tople kraje
Tudi to je rešitev. Drastična, a izvedljiva.