Lahko ibuprofen okvari mišice?

Raziskave kažejo, da lahko popularno zdravilo proti bolečinam upočasni rast mišic in ovira razvoj moči.

Ameriške raziskave kažejo, da nekje 50-70 % amaterskih in profesionalnih športnikov redno uživa ibuprofen, nesteroidno zdravilo proti bolečinam. Jemanje zdravila (predvsem v večjih količinah) v času vadbe in drugih izzivov lahko vodijo k poškodbam notranjih organov, oksidativnemu stresu, slabšemu in počasnejšemu okrevanju in celo k povečanemu tveganju srčnega zastoja.

Žal stranski učinki ibuprofena marsikoga vseeno ne ganejo, saj jim odtehta občutek olajšanja bolečine. Žal pa so študije pokazale, da je prekomerno oz. redno jemanje ibuprofena škodljivo za mišice.

Da bi odkrili vpliv nesteroidnih protivnetnih zdravil na treninge moči, so v raziskavo vključili 31 moških in žensk v starosti od 18 do 35 let, ki so dva meseca dva- do trikrat tedensko izvajali obremenilno vadbo za noge. Petnajst udeleženih v raziskavi je imelo največji dnevni odmerek (1200 mg) ibuprofena, 16 pa je v istem obdobju jemalo manjši dnevni odmerek (75 mg) aspirina. Na koncu študije je skupina z odmerkom aspirina povečala mišično maso za dvakrat več kot tista, v kateri so uživali ibuprofen. Vidna je bila tudi povečana moč.

Raziskovalci so prepričani, da pogosto uživanje ibuprofena povzroča težave, saj so bili negativni učinki, kot sta na primer poškodba črevesja in okužba, opaženi s precej nižjimi odmerki pri manj pogosti uporabi.

Ibuprofen je na voljo v različnih zdravilih, ki jih poznamo kot Brufen, Bonifen, Diverin, Advil, Motrin, Nurofen, Ibubel, Ibacut, Olytabs … Če pobrskamo po spletu in poiščemo stranske učinke, se nam izpiše:

 • Bolezni prebavil: krvavitve, razjede in perforacije v prebavilih, ki so lahko smrtne.
  Pogosto: piroza, driska, navzea, bruhanje, bolečina v trebuhu, flatulenca, zaprtost, manjše krvavitev iz prebavil, ki lahko izjemoma povzročijo anemijo.
 • Srčno-žilni in cerebrovaskularni učinki: zadrževanje tekočine in edem, pri dolgotrajnem zdravljenju lahko povezana z majhnim povečanjem tveganja arterijskih trombotičnih dogodkov (npr. tveganje za miokardni infarkt ali možgansko kap).
 • Učinki na ledvice: pri dolgotrajnem zdravljenju lahko ibuprofen povzroči akutni intersticijski nefritis s hematurijo in proteinurijo, v posameznih primerih tudi nefrotski sindrom
 • Kožne reakcije: redkeje: eksfoliativni dermatitism, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza
 • Aseptični meningitis: redkeje
 • Hematološki učinki: lahko vpliva na agregacijo trombocitov in podaljša čas krvavitve pri zdravih osebah
 • Zmanjšana plodnost žensk
 • Sposobnost vožnje: nekateri neželeni učinki, kot so omotica, zaspanost, utrujenost, motnje vida
 • Bolezni živčevja: občasni: glavobol, vrtoglavica, nespečnost, vznemirjenost, razdražljivost ali utrujenost.
 • Bolezni sečil: občasni: okvara ledvic, intersticijski nefritis, nefrotski sindrom, ledvična odpoved.
 • Bolezni imunskega sistema: občasni: preobčutljivostne reakcije s kožnimi izpuščaji in srbenjem, poslabšanje astme, napadi astme (možen je padec krvnega tlaka)
 • Preveliko odmerjanje: klinične izkušnje kažejo, da je večina primerov prekomernega odmerjanja brez simptomov. Najpogosteje so poročali o simptomih blage toksičnosti, ki vključujejo bolečino v trebuhu, navzejo, bruhanje, omotičnost, letargijo, somnolenco, glavobol, tinitus in ataksijo. Zmerni do resnejši simptomi so bili: apneja (pri majhnih otrocih), metabolna acidoza, koma, krči, krvavitve iz prebavil, driska, akutna ledvična odpoved, poškodba jeter, hipotenzija, hipotermija in zelo redko izguba zavesti.

Včasih ni slabo malo stisniti zobe in potrpeti, se treningov lotiti po pameti, si vzeti čas za regeneracijo ali pa poseči po naravnih učinkovinah, kot je na primer trpek češnjev sok.