Nenapisana kolesarska pravila v pro svetu

V pro kolesarskem svetu obstaja UCI biblija pravil, ki se jih morajo držati vsi pro kolesarji, sicer so kar strogo sankcionirani. Če radi gledate klasike ali daljše kolesarske izzive, kot sta na primer Giro ali Tour, ste lahko na to že nekajkrat naleteli. So se pa skozi čas izoblikovala tudi nenapisana pravila, ki so bolj kot ne moralni vzgib in spoštovanje so-kolesarjev. Za vas smo v množici izbrali nekaj zanimivejših:

1. Brez napadov na vodilnega med hranjenjem. Vsi imamo radi mir med jedjo, mar ne?

2. Vožnja v zavetrju za klubskim avtomobilom. Nekaj sekund še velja, več od tega je pa že preveč.

3. Sticky bottle. Načeloma se lahko kolesar na bidon “prilepi” za največ 3 sekunde. Se spomnite Nibalija na Vuelti, ki ga je klubski avto kar odnesel naprej in potem tudi iz tekmovanja?

4. Če poteka tekma v domačem kraju kolesarja, se lahko slednji ustavi in pozdravi svoje bližnje. Na manj pomembnih tekmah gre za cele pogostitve domačinov vseh tekmovalcev.

5. Kolesar lahko številko 13 iz vraževerja nosi obrnjeno. Zahteve UCI za pravilno namestitev tekmovalne številke so visoke, a tukaj kolesarjem vseeno malo popustijo.

6. Brez napadov, ko gre vodilni na olajšanje.

7. Vodilni ima v pelotonu vedno prosto pot. Ste opazili, kako so vodilnemu na tekmi odprte poti med vožnjo?

8. Prilagajenje tempa pelotona vodilnemu. Včasih se tudi vodilnemu med vožnjo kaj mehanično zalomi, zato bi bilo to šibkost zelo nešportno izkoristiti. Fabian Cancellara je imel na tem področju izjemen občutek spoštovanja vodilnega.

9. Brez napadov na vodilnega v zadnji etapi, razen, če gre za posamezni kronometer. Se spomnite izjemnega razpleta letošnjega Gira?