Obstajajo 4 vrste kolesarjev

Na univerzi McGill v Kanadi so zaključili študijo v katero so vključili 2.000 kolesarjev in ugotovili, da se lahko slednje razdeli v 4 skupine.

Kolesarjenje kot način prevoza ljudem že dolgo služi in je nasplošno dokaj razširjeno. Kar pa so odkrili znanstveniki pa je, da se je razširila popularnost kolesarjenja v smislu rekreacije in fizične aktivnosti.

Znanstveniki so sodelujoče v raziskavi razdelili na:

  • kolesarji s steze (36 % anketiranih): pri kolesarjenju jih motivira zabava, korist  in kolesarska identiteta
  • privrženi kolesarji (24 % anketiranih): radi imajo hitrost, predvidljivost in fleksibilnost, ki jih nudijo kolesarske vožnje
  • vremenski kolesarji (23 % anketiranih): ti se ozirajo na vreme in sedejo na kolo, ko so zanje vremensko ugodne in primerne razmere
  • ležerni kolesarji (17 % anketiranih): vozijo kolo, ker jih to zabava

Raziskovalci so prepričani, da bodo s tem dognanjem pomagali pri novih načrtih mest, transportnim inženirjem in pri postavljanju politike, ki obravnava preoblikovanje mest, ki se odzivajo na prometne zahteve prebivalcev.

Študija je predstavila ugotovitve, da se kolesarska demografija neprestano spreminja, spremembe so tudi v starostnih skupinah kolesarjev. Nov pristop “one-size-fits-all” bi lahko bila prava pot, da bi h kolesarjenju spodbudili več ljudi. Poudarjajo predvsem prednosti, ki so povezane z zdravjem, kar najbolj učinkuje pri novih kolesarjih in tistih, ki so nekoč kolesarili, kasneje pa s kolesarstvom prekinili.