Odprtje fotografske razstave paraolimpijcev 2016

Tina Cipot, Darja Kalčič, Primož Jeralič in ŠK RiDE

Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in podjetje Lidl, ki je tudi glavni sponzor paraolimpijcev letu 2016, so 14. julija 2014 odprli razstavo fotografij letošnjih udeležencev na paraolimpijskih igrah v Riu.

Paraolimpijce, osem jih bo zastopalo barve Slovenije, v petih panogah, in ostale goste, so s svojimi spodbudnimi, pozitivnimi in navdihujočimi govori nagovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, generalni direktor podjetja Lidl Slovenija Gregor Kosi, predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar in avtor razstave, fotograf Nejc Balantič.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič jim zaželela srečno v Riu ter poudarila, da smo s športnicami in športniki tudi takrat, kadar imajo morda slab dan. “S presežki, ki vas odlikujejo, s srčnostjo in predanostjo ste naš navdih,” je dejala in dodala: “Občudujemo, da znate verjeti vase. Naučite nas, da bomo to znali tudi mi.”

Fotografije mladega fotografa Nejca Balantiča predstavljajo trdo delo športnikov invalidov, ki s svojimi telesnimi omejitvami podirajo ovire in predsodke ter so, kot pravi slogan Primoža Jeraliča, brez izgovorov. Na drugi strani fotografije predstavljajo zasebna življenja športnikov, kjer lahko vidimo, da gre za popolnoma običajne ljudi, ki premikajo nevidne meje.

Kdo se bo paraolimpijcem še pridružil v Riu? Patrik Jagodic, mlad perspektiven plavalec. Lidl Slovenija mu je podaril bon za ogled Paraolimpijskih iger Rio 2016.

Dogodka se je udeležil tudi naš sponzor ELES, ki je svoje vtise o dogajanju in vzajemni podpori ubesedil naslednje:
/…/ Med izstopajoče športne osebnosti sodi tudi parakolesar Primož Jeralič (vozi na roke). ELES mu je pomagal kupiti kolo, del sredstev pa so prispevali kolesarji RIDE kluba. ELES tudi njim pomaga; pomoč je tako vzajemna in namenjena ljudem s pravim športnim srcem, ki znajo premagovati tisto, kar se na videz zdi nepremagljivo. Tako so tudi v družbi ELES ponosni, da se lahko pojavljajo v tej zgodbi.   /…/ Cel  prispevek si lahko preberete tukaj.