On the road again

Nedelja, sončno,  še zimskih 10 stopinj. Mnogi že nabirajo kilometre v daljnih krajih ali pa se odpeljejo v bližnjo Istro. Počasi je dovolj dvoranskega kolesarjenja in čas je, da tudi mi pretegnemo noge na svežem zraku. To bo moja sedma sezona na kolesu. Mnogokrat sem vozil sam, vendar je v pravi družbi mnogo bolj zabavno in lepše. Kolesarjenje je šport ali način življenja za katerega lahko trdim, da je lahko tako ekipni kot individualni. Jaz vedno raje zberem ekipni in tudi tokrat brez izjeme povabim prijatelja iz kluba, ki je med drugim tudi prvotni krivec, da se vozim na dveh tankih gumah.

Za prvo vožnjo bo dovolj pogovorni tempo in kratkih šestdeset kilometrov. Temperature so še vedno nizke, čeprav na soncu prav prijetno greje.

Prva dilema: kje voziti? Pogled na kolesarske steze v Ljubljani pomenijo, da bo na poti iz mesta potrebno voziti ob robu glavne ceste, saj so na stezah še vedno zelo na gosto posejani kamenčki, ki lahko hitro predrejo plašč in zračnico. Žal je tako, da je veliko okoliških mest že dobro počistilo za sabo, medtem ko v centru Slovenije še vedno čakamo na pojav poledice in polarni mraz. Spomladi, seveda. Mogoče imamo pa nimamo le najlepšega mesta na svetu, ampak tudi pesek, pa naj ga ljudje vidijo!

Druga dilema: kaj obleči? Moram priznati, da sem na začetku kolesarske kariere temu namenil ogromno časa. Kolesarski kolega me je večkrat oblatil s »primadono«. Žal, upravičeno. No danes znam brez težav primerno pokriti svoje žlahtno trupelce. Odločim se za dolge zimske hlače, ki so višje v pasu zato, da lepo ščitijo trebuh in ne prepuščajo zraka. Ker sem bolj zmrzljive sorte tam doli pri nogah izberem neopren galoše, za zgornji del imam smučarsko perilo, poletni dres, malo debelejše rokavčke, buff za okoli vratu (poletni dres ima krajši ovratnik), pod čelado dam kolesarsko čepico in izberem navadne rokavice. V zadnji žep dresa stlačim brezrokavnik in dolge zimske rokavice za spuste.

Klubski kolega za takšne vožnje izbere malenkost drugačen pristop: dolge zimske hlače, športno spodnje perilo in jakna z dolgimi rokavi. Galoše, čepico in buff je pustil doma, je imel pa že od začetka zimske rokavice, ki jih je na vzponu pospravil v žep dresa.

V zadnjih izdihljajih sezone hladnih dni se je priporočljivo obleči malenkost bolj, saj je zrak bolj vlažen in hladnejši kot pri enakih temperaturah v jesenskih dneh. Predvsem je pomembno, da se ne oblečemo preveč, ker se lahko na vzponu, pa naj bo še tako kratek, preveč spotimo in je v tem primeru spust zelo neprijeten, hladen in lahko hitro ujamemo prehlad. Priporočljivo je pomisliti na kakovosten anorak, ki ga lahko priročno pospravimo ali vzamemo iz žepa, kadar je potrebno. Ravno tako si ne dovolite, da bi vas zeblo v prste na rokah in/ali nogah. Če vas zebe v prste ste slabše odzivni, s tem pa si  povečate možnost neželenega pripetljaja. Tega si nikoli ne želimo.

V prehodnih dneh je količina kolesarskih oblačil na telesu v pripravi na vožnjo vedno dilema. Moja izkušnja pravi, da naj bo takoj na začetku vožnje malo hladno. Po kakšnem kilometru ali dveh se telo dovolj ogreje, da vožnja postane prijetna. Med vožnjo naj bodo postanki čim krajši, tempo pa zmeren.

Save