Oprema za kolesarjenje v dežju

Naučili smo se, da je na tem svetu veliko tistega, kar se nam niti v domišljiji ni pripeljalo, pa je res tam. Zato močno verjamemo, da dejansko obstajajo kolesarski paglavci –biciklisti, ki resnično radi vozijo v dežju. Pa vi?

Za vožnjo v mokrih razmerah je treba biti res dobro pripravljen. Veščine vožnje v mokrem in blatnem ter po možnosti hladnem, osvojimo s kilometri, pametno pa je, da pred vsem tem osvojimo veščine pametne izbire oblačil in opreme.

Nepremočljive hlače in jakna

Absolutno NUJNO je, da imate v garderobi za mokre in hladne vremenske razmere nepremočljive hlače in jakno. Hvala bogu za napredek v tekstilni tehnologiji in Gore-Texovo nepremočljivo pogruntavščino izpred 30 let, kajti danes je na voljo kar nekaj kakovostnih kosov, ki vsaj nekaj časa varujejo pred »utopitvijo« v vodi. A bodimo realni – če močno naliva, tudi ta oblačila na eni točki popustijo – a kljub temu večino odnesejo, kar je več kot super. Težko je namreč popolnoma zapreti tkanino in obenem doseči, da diha. Predstavljajte si, da se oblečete v vrečo – mokri od dežja gotovo ne boste, se boste pa dobro skuhali. Sicer pa so vseeno na voljo danes izjemno dobre jakne, ki odbijajo vodo in prepuščajo zrak tako, da se ne utopite v lastnem znoju. Cena? Kupite konec sezone, pa boste deležni marsikaterega popusta. Samo ne kupujte poceni. V kolesarskem svetu je poceni outfit prepogosto tudi cenen.

Zaščita čevljev

Če dežuje, so noge zagotovo mokre. Z galošami lahko to preprečite, a le, če so primerno izbrane. Naj vam res ustrezajo, kajti, če na primer na vrhu ne bodo dobro oprijete na nogo, bo voda tekla v galošo in niste naredili nič. Bodite tudi pozorni na material. Večinoma na policah najdemo galoše, ki so izdelane pretežno iz neoprena, na voljo pa so sicer tudi kombinacije neoprena z lajkro, elastiko, najlonom in PU. Razmislite tudi o zimskem kolesarskem čevlju. Tudi ta ima specifikacije, ki ustrezajo mokrim razmeram in mrazu.

Rokavice

Nepremočljive, kakopak. Res si ne smete dovoliti, da bi vas zeblo v roke, kajti kaj hitro lahko izgubite občutek v prstih, ki jih med vožnjo še kako potrebujete. Naj pa bo izbira rokavic preudarna. Zimske nepremočljive rokavice so sicer super, je pa tudi, da znajo zaradi svoje robustnosti med vožnjo omejevati občutek, predvsem v prstih.

Blatniki

Če vas dež ujame, ni kaj storiti. Vozite dalje, tako ali tako ste mokri in vas zaliva z vseh koncev. Predvsem se to zalivanje čuti zadaj in ni zabavno. Ni sicer neznosno moteče, ampak tisti čudni, nenavadni občutek, ko meče vodo po zadnjici in hrbtu …
Na voljo so modeli blatnikov, ki so tako dobro zloženi, da se jih lahko da v žep, prilegajo pa se večini koles. Če je vremenska napoved sumljiva ali se že podajate na mokro cesto, potem namestite kar oba blatnika. Predvsem je pomembno poudariti, da blatniki ščitijo kolo in vas pred umazanijo, ki je na mokrih cestah in poteh ne manjka.

Očala

V slabem vremenu svetujemo očala s prozornimi ali rumenimi stekli, da si omogočite čim boljši pogled na cesto. Med dežjem vas bodo varovala pred špricanjem vode in cestne umazanije v oči.

Kapa s ščitnikom

Če imate takšno, ki ne prepušča vode, potem obstaja možnost, da boste prišli domov še s suhimi lasmi, če imate klasično, pa vam bo služila zgolj toliko, da vam voda ne bo silila v oči. V vsakem primeru, je kapa s ščitnikom »a must«.

Osvetlitev

Morda vi dobro vidite na cesto, ampak ni nujno, da ste tudi vi dovolj vidni. Ne bodite alergični na svetlobne elemente. Kolo opremite z lučkami spredaj in zadaj, sebe pa oblecite v dobro vidna oblačila – fluo barva, odsevni elementi itd.

Plašči

V slabem vremenu je na cesti veliko umazanije in drobnih, ostrih delcev, ki jih nanaša dež. To poveča možnost za luknjo v zračnici ali celo padec. Na voljo so posebni plašči, ki omogočajo boljšo in varnejšo oprijemljivost na cesti. S trgovcem se pogovorite o zimskih plaščih. Njihova sestava se nekoliko razlikuje od letnih, omogočajo večje trenje in stabilnost na cesti. Med drugim iz zračnic v slabem vremenu spustite nekaj zraka in si še na ta način omogočite boljšo oprijemljivost koles na cesti.