Padec sladkorja med aktivnostjo

Telesna aktivnost je pomembna za vsakogar, saj z redno telesno aktivnostjo telo vzdržujemo v dobri kondiciji in tako lažje prenašamo vsakodnevne napore in stres. Vseeno pa mora športna aktivnost prinašati s seboj tudi zadovoljstvo in ne sme biti orodje prisile.

Ne smemo pozabiti na vsestranski pomen telesne aktivnosti – redna telesna aktivnost zmanjšuje nevarnost srčno-žilnih obolenj, pomaga pri vzdrževanju telesne teže, povečuje porabo odvečnih kalorij in seveda s tem sladkorja. Izboljša se tudi občutljivost telesa za inzulin, poveča se raven zaščitnega HDL holesterola, zmanjša se količina telesnega maščevja na račun mišične mase.

Z intenzivnim fizičnim delom pogosto potrošimo razpoložljive rezerve energije – krvnega sladkorja, zato slednji pade pod običajno vrednost (pod 3,6 mmol/L). To se občuti kot nemoč, potenje, tresenje rok. Telo z občutkom lakote in z željo po sladkem sporoča, da potrebujemo energijo. Ti znaki se tako prekinejo takoj, ko zaužijemo nekaj, kar nam povrne energijo – ali popijemo ali pa pojemo nekaj sladkega. Minejo pa tudi takoj, ko se obnovijo rezerve krvnega sladkorja pa naj se ta prične tvoriti iz mišičnega (jetrnega) škroba ali pa iz drugih virov. In sleherni tak upad energije pomeni motnjo v športni aktivnosti in slabše rezultate.

Poraba glukoze med aktivnostjo

Med uro telesne aktivnosti / vadbe znaša poraba glukoze pri odraslem 8-12 g /uro. Kadar je aktivnost zelo naporna in zahtevna, se porablja celo dvojna količina sladkorja.

Med telesno vadbo se po drugi strani povišuje v krvi tudi raven hormonov, katerih učinek je nasproten inzulinu. Ti hormoni dvigajo raven krvnega sladkorja, ker ga sproščajo iz zalog glikogena v telesu, predvsem v mišicah in jetrih in spodbujajo nastanek glukoze iz drugih snovi v telesu. V to skupino hormonov sodijo adrenalin, glukagon in kortizol. Le-ti se tvorijo v posebnih celicah žlez z notranjim izločanjem – trebušne slinavke in nadledvične žleze. Kadar je učinek teh hormonov nezadosten, lahko raven krvnega sladkorja med športom pada s hitrostjo 0.1  mmol/l v  minuti.

Primeren obrok po telesni aktivnosti

Pri napornih in dolgotrajnih treningih se v mišici in jetrih izrabijo zaloge glikogena (glukoze). Obrok  po vadbi mora biti sestavljen tako, da se zaloge glikogena lahko v kratkem času  obnovijo.

Po treningu moramo zaužiti 10-15 g ogljikovih hidratov za vsakih 30 minut vadbe (ne za  prvih  30  minut  vadbe) in na ta način obnovimo zaloge. Tega pravila večina športnikov ne sicer ne upošteva. Je pa zagotovo pomembno, da vemo, s kakšnim namenom rekreiramo.

Hitre rešitve

Pri kolesarjenju načeloma s seboj ne nosimo veliko. Ob tem izvzemamo “vikend” kolesarje in “tačkarje”, ki se na pot radi podajo z veliko dodatne opreme. S tem seveda ni nič narobe. Kadar je kriza, jim vsi oprtani gaberiti še kako prav pridejo.

V primeru, da imamo po žepih navadno le osebne dokumente, nekaj cvenka, telefon in morda pumpo, lahko najdemo še tisto nekaj prostora v žepu za kakšen energy bar ali gel. Karkoli si že izberemo je priporočljivo zaužiti prej preden nas popade šibkost. Če smo pa prepozni, se ustavimo, poiščemo najbližjo trgovino in se ne odpeljemo naprej, dokler se počutje ne izboljša.