Pomen močnih rok pri teku in pliometrični trening rok

Utrjene in močne roke ter trup pripomorejo k stabilnemu in lahkotnemu teku toliko kot natrenirane noge.

Tekači niso posebno znani po močnih rokah. Močne roke je enostavno spregledati glede na to, da se vsak osredotoča na tehniko nog, ki očitno opravijo vse delo. Toda ni tako. Na tekaškem treningu ali tekmi se izredno pozna, če tekač zanemari trening rok in trupa. Ste poskusili teči z rokami na hrbtu? Je skoraj nemogoče, čudno in težko. Roke nas usmerjajo in vodijo in veliko prispevajo k rezultatu. Roke so del kinetične verige. Če je kinetična veriga pretrgana, to ni več pravi tek.

Gradnja močnega zgornjega dela telesa pomaga pri dobri tekaški formi. Stabilen trup in roke pomagajo pri pokončni drži med tekom in vplivajo na večjo pljučno kapaciteto. Poleg tega je gibanje bolj ekonomično oz. učinkovito, saj porabite manj energije, ker tečete tehnično izpopolnjeno. Pri zahtevnejših tekih, kot je spust s strmine, npr. z gore, igrajo roke in trup vlogo ključnega stabilizatorja, saj bi se drugače zaradi neizmernega pritiska oz. sile udarca z nogo ob tla preprosto sesedli ali vsaj neizmerno zmanjšali hitrost teka. Tako pa najboljši tekači po strmini pospešujejo, se prepustijo gravitaciji in krmarijo z rokami, noge pa celo odpočijejo in sprostijo napetosti ter obnovijo moč, ki so jo pri teku navkreber izgubili.

Trening rok naj ne bo usmerjen le v mišično vzdržljivost, kot so sklece in dvigovanje uteži ampak tudi v pliometrično kontrakcijo.

Tukaj je nekaj vaj za moč rok pliometrične narave oz. kinetične verige. Izberite 3 do 4 vaje in jih naredite v treh zaporednih intervalih.

Vrana oz. pliometrične sklece
Ste v sumo počepu in sklonjeni nad tlemi, sledi “padec” na dlani in amortizacija padca (skleca) ter eksploziven odriv nazaj. Pazite, da se pri odrivu ne dvigujete in ste ves čas v čepu. Lažja verzija je odriv od mize ali stene. Naredite 10 sklec.

Eksplozivna podaja in lovljenje košarkarske žoge izpred prsi, lahko lažje medicinke (do 3 kg). Naredite 10 podaj.

Rakovica oz. hoja v deski.
Ste v deski in bočno hodite po rokah in nogah. Pazite, da ves čas ohranjate položaj deske. Naredite 4 dolžine (2 v levo in 2 v desno stran).

Pajek oz. hoja v mizi.
Pri hoji je pomembno, da bokov ne spuščate prenizko. Naredite 4 dolžine (2 naprej in 2 hodite nazaj).

Škorpijon oz. hoja po rokah iz deske po stopnicah navzdol.
Vaja je primerna samo za tiste, ki vse zgoraj naštete vaje tehnično popolnoma obvladate in želite večji izziv. Naredite eno dolžino.