Predpraznična peka

Veronika je pripravila tri super preproste recepte za predpraznični čas, ki že trka na vrata.

MIKLAVŽEVI PIŠKOTI / KORNI PIŠKOTI

Potrebujete:

  • 300 g nasekljanih ali mletih orehov, lešnikov, mandljev, kokosovih kosmičev, semen (bučna, lanena, sezam, sončnična, chia …)
  • 100 g kosmičev
  • 200 g suhega sadja (marelic, sliv, rozin …)
  • 200 g jedilne čokolade
  • 5 jajc
  • začimbe po želji (npr. cimet)

Vse sestavine zmešate in jih po kupčkih polagate na peki papir. Pečete 15 minut na 180 stopinj.

Piškoti so odličen energijski vir iz kompleksnih ogljikovih hidratov in zato primerni, da jih pojeste pred daljšim telesnim naporom, za malico v službi ali jih vzamete s sabo na izlet. Lahko pa jih preprosto namakate doma v čaj ali kakav in ob njih uživate.

KAKIJEVA-ROŽIČEVA KREMA

Potrebujete:

  • 1 velik kaki
  • 1 velika žlica rožičeve moke
  • 1 noževa konica vanilije
  • 1 noževa konica cimeta

S paličnim mešalnikom vse sestavine zmešajte do gladke mase in na vrh po želji dodajte sladko smetano.

ČOKOLADNI JEŽKI

  • 100 g jedilne čokolade
  • 50 g sladkorja
  • 40-50 g masla
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 100 g polnozrnate pirine moke
  • ½ čajne žličke pecilnega
  • kokos

Čokolado nalomimo in skupaj z maslom raztopimo pod paro. V drugi posodi zmešamo sladkor in jajca ter rumenjak. Ko je čokolada ohlajena jo primešamo jajcem in sladkorju. Moko in pecilni prašek presejemo ter vmešamo v čokoladno zmes. Testo postavimo na hladno za 2 uri.

Pekač obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilacijsko na 160 stopinj). Kokos stresemo na plitev krožnik, iz testa naredimo kot oreh velike kroglice in jih povaljamo v kokosu. Sproti jih polagamo na pekač približno 3 cm narazen. Damo v pečico in na srednjem vodilu pečemo 15 min.