Prehranska dopolnila in dodatki

Prehranski dodatki in dopolnila so postali pravi »bum«. Na vsakem koraku, v vsaki reklami so našteta in navedena dejstva o pomembnosti in nujnosti točno teh dodatkov za naše zdravje in dobro počutje. Vsak želi biti zdrav in se dobro počutiti. Pa moramo zato jemati dodatke in dopolnila? Brez tega bomo namreč zboleli. V trgovinah se namreč dobijo zgolj predelana in umetna živila.

Kje naj dobimo zdravo hrano? Takšna in podobna vprašanja nam zastavljajo vsi po vrsti. Deloma so resnična, toda ali lahko zavrtimo čas nazaj in se znajdemo v času naših dedkov in babic, ko sta bila hrana in podnebje še čista in neonesnažena, brez pesticidov in ostalih strupov. Takrat tudi močnih prehranjevalnih lobijev ni bilo. Ni bilo megalomanskih prehranskih korporacij, kot so Nestle itd., ki so prevzela nadzor nad trgovinami z živili. Takrat se v trgovinah ni dalo kupiti proteinov in drugih dopolnil. Kaj torej narediti?

Za hujšanje prehranska dopolnila niso primerna

Če želite izgubiti odvečno telesno težo, vam odsvetujem jemanje in uživanje dodatkov in dopolnil. Zakaj? Ker je to veliko globlji problem in se ga površinsko ne da zdraviti. Na izgubo odvečne telesne teže je potrebno gledati celovito in ne samo, kako čim prej dati kile dol. Kaj se zgodi, če na hitro izgubimo težo? Zadovoljni ste, toda ali ste na psihološki plati kaj spremenili. Velikokrat se kile povrnejo. Mogoče jih celo nekaj dodatno pridelate. Izguba odvečne teže je kompleksna in na prvem mestu je vaša odločitev po spremembi ter podpora okolja. Družina in strokovnjak vas spodbujata in motivirata. Zdrava prehrana in gibanje pa sta sredstvo za dosego cilja. Torej dodatke in dopolnila jejte, če vam zdravnik tako predpiše. Prehranjevalne navade morate spoznati in spremeniti na globalni oz. osnovni ravni. Gre za pospeševanje metabolizma, uravnotežene in zdrave obroke, načrtovanje obrokov.

Pri športnikih in resnih rekreativcih gre za popolnoma druge potrebe po hranilih

Če je organizem izpostavljen velikim in/ali dolgotrajnim naporom, je regeneracija na celičnem nivoju nujna. Prav tako je nujen vnos elektrolitov, če so napori dolgotrajni. Potreba po vitaminih in mineralih je na splošno povečana. Problem se lahko pojavi, če so ta dopolnila in dodatki prekomerno zaužiti ali pa da gre za uporabo nedovoljenih poživil ali substanc, kot je doping. Negativne posledice na zdravje so v tem primeru neizogibne. Zato športnikom in resnim rekreativcem svetujem, da se posvetujejo s trenerjem in/ali zdravnikom predno kaj nedovoljenega zaužijejo. Trg je preplavljen s tovrstnimi proizvodi, zato premislite in se pri prehranjevanju posvetite zdravi prehrani oz. pridobivanju proteinov iz stročnic, zelenolistnate zelenjave, žit itd. Priporočam zdravo pamet pri uživanju vsakršnih dopolnil in dodatkov.