SkunkLock – smrdeča ključavnica proti tatovom koles

S krajami koles se spopadamo neprestano, najpogosteje se to dogaja v poletnih mesecih, ko nastopi sezona kolesarjenja in tatvin koles.

Ste tudi vi med tistimi, ki so mu ukradli kolo? No, če ne vam, poznate koga, ki mu je bilo ukradeno kolo? Skoraj zagotovo. V povprečju je v Sloveniji vsako leto prijavljenih okrog 3.000 kraj koles. Četudi je kolo zaklenjeno, tatov nič ne ustavi. Očitno so ključavnice res le za poštene.

Lahko smrdeča ključavnica odžene tatove?

Daniel Idzkowski iz San Francisca je razvil ključavnico, ki bi kolo lahko pred krajo dobro zaščitila. Poimenoval jo je SkunkLock.

Kolesarska ključavnica odda intenziven smrad, če jo slučajno skuša kdorkoli prežagati. Trenutno SkunkLock zbira sredstva na platformi Indiegogo, v videu pa si lahko ogledate predstavitev izdelka. SkunkLock je narejen iz močnega karbonskega jekla in vsebuje smrdljivo tekočino. Idzkowski je za DigitalTrends povedal, da je smrad tako zelo intenziven, da lahko povzroči celo bruhanje. Ko lastnik kolesa morda zagleda pobruhano kolo verjetno ni najbolj vesel, vendar je to dokaj majhna  cena v primerjavi z nakupom novega kolesa v primeru tatvine.

Glavna ideja SkunkLock-a je, da že samo ime in barve (barve dihurja) potencialnega tatu odvrne od kraje kolesa. Če pa se bo ključavnice vseeno lotil, pa ga smrad ugnal v beg. Sicer gre za zelo optimističen načrt, ki lahko vseeno deluje nekaj mesecev, dokler tatovi ne pridejo do rešitve tudi za ta problem.

https://www.youtube.com/watch?v=tdB_LWuqCOc