Strokovna podpora pri hujšanju

Izgubljati odvečno težo je zelo stresno. Če breme prelagate samo na lastna ramena, bo to neizmeren stres, če pa imate podporo med hujšanjem, vam podpora stres precej zmanjša. To so potrdile tudi raziskave. Skupina, ki ni imela podpore, je imela zaznan višji nivo kortizola, hormona, ki se sprošča v večji meri, ko smo v stresnih situacijah. Kdor ima namen oziroma cilj izgubiti odvečno maščobo v telesu, naj se loti zadeve s pravega konca. Najboljša je strokovna pomoč.

Zelo pomembno je, da med hujšanjem ohranite visoko motivacijo in usmerite energijo v dosego svojega cilja. Strokovnjak za gibanje in prehrano vam bo v pomoč tako pri sestavljanju jedilnika in sprotnem prilagajanju le-tega, da boste učinkovito in stopničko za stopničko dosegali vaš cilj. V program vam bo vključil tudi gibanje. Ves čas pa vam bo v oporo in v pomoč ter vas spodbujal.

Ključen je prvi mesec. Velikokrat se zgodi, da oseba, ki hujša, misli, da ji ne gre in da ni rezultata, kljub temu, da se trudi, dovolj giba ter pravilno jé. Toda običajna tehtnica pokaže samo težo in nič drugega. S pravilnim pristopom se rezultati hitro pokažejo na maščobni in mišični masi. Ker je maščoba lažja od mišic, imate včasih občutek, da nič ne napredujete, ker teža ostaja nespremenjena ali pa se celo povečuje. Na tej točki se velikokrat zgodi prelom ali v pozitivno ali pa nazaj v negativno. Zato tudi marsikdo obupa na začetku. To je le en dokaz več, ko je ravno strokovna pomoč tista ključna. Vsekakor pa je vloga strokovnjaka pomembna ne le s strokovnega stališča, ko meri določene parametre in jih analizira, temveč tudi s psihološkega stališča. Tej podpori se pravi motivacijska podpora.

Vedeti morate, da če pravilno izgubljate težo, ohranjate ali pridobivate mišično maso in izgubljate maščobo (graf). Zato je vodenje pri gibanju in prehrani, vsaj v začetni fazi, odločilna zadeva. Na klasični tehtnici vidite zgolj težo, ki pa ni dober pokazatelj vašega napredka in truda.

Pravilna izguba odvečnih kilogramov oz. maščob

Iz grafa se jasno vidi, kako teža pada, toda ne na račun mišic, ampak na račun maščob.

Poleg strokovne podpore je pomembna tudi podpora družine in prijateljev. Ta podpora mora biti tako pri prehrani kot pri gibanju. Če podpore ni, je verjetnost za uspeh bistveno manjša. Tako družina kot prijatelji lahko s svojo podporo ogromno prispevajo in spodbudijo, da posameznik ne obupa.

Podpora pa je pomembna ves čas, ne samo na začetku in ob uspehu, ampak tudi kasneje, ali še bolje, biti mora prisotna ves čas in pomagati, da se posameznik tudi naprej drži določenih smernic na dolgi rok.