Telo je fit prej, preden izgubi kilograme

Nove raziskave so pokazale, da si lahko preko teže, a fit.

Vsem, ki imajo nekaj kilogramov preveč in vsem, ki imajo preveč kilogramov preveč, so prvi rekreativni dnevi oz. tedni sila naporni – ni kondicije, ni zmogljivosti, vsak gram je kot tona, stiska pljučih, peče v mišicah, videti pa nič. Čuti se »six-pack« tam nekje v trebuhu, a na ven se vidi le sod. Tako večina po nekaj tedenski vadbi izgubi motivacijo za nadaljevanje procesa hujšanja in utrjevanja telesa. Stanje sicer ob fizični aktivnosti ni slabše, se pa počasi spreminja. Prvi kilogrami vedno hitro odpadejo in dajo veliko pospeška, potem pa se nekje ustavi – če tehtnica tako pokaže, bo že držalo. Pa ni temu ravno tako! Treba je vedeti, da se je telo zbudilo, aktivirale so se mišice. Se strinjate, da je razlika v 30 kg špeha in 30 kg mišic? Teža pa enaka …

Preko teže, a fit

Fit telo je velika podpora zdravju, četudi so po telesu razobešeni prekomerni kilogrami. Nova študija, ki je bila narejena na teksaški univerzi (University of Texas Southwestern Medical Center) je pokazala, da so fit prekomerno težki ljudje lahko zdravi.

2.300 sodelujočih oseb so po ITM in telesni pripravljenosti razdelili v štiri skupine, ki so jih testirali in ocenjevali na podlagi aktivnosti na tekaški stezi: 1. debeli in fit, 2. debeli in ne fit, 3. ne debeli in fit, 4. ne debeli in ne fit.

Rezultati so pokazali, da so imeli debeli fit ljudje, v primerjavi z debelimi in ne fit osebami, manj telesne maščobe in večjo mišično maso (!) ter nižji srčni utrip, ki je pokazatelj dobrega delovanja srca.
Osebe, ki rekreirajo imajo močnejši kardiovaskularni sistem, kar vpliva na psihično počutje in življenjsko dobo. Ojačanje mišic spodbuja metabolizem in uravnava glukozo v krvi.

Ko človeka mine …

…. se mora spomniti, da je pod vso odvečno maščobo, v vseh prigaranih urah rekreacije uspel ojačati mišice in srce. Z malo prilagajanja obrokov se bo stopila tudi podkožna žolčasta nadloga, rezultati pa bodo ekspandirali.

Nikoli, ampak NIKOLI ne obupajte nad sabo!