Test akcijskih kamer

Akcijske kamere se med seboj precej razlikujejo, a vse skušajo zadovoljiti potrebe aktivnega potrošnika, ki želi deliti svoje vragolije s svetom. Kako mu bo to uspelo, pa je odvisno tudi in predvsem od kakovosti kamere. Naši testi dokazujejo, da boste morali pri zvoku pozabiti na vrhunsko kakovost.

Kako pa je s sliko?

Med več kot 50 akcijskimi kamerami, ki smo jih potrošniške organizacije z vsega sveta preizkusile v zadnjem letu, jih je samo deset (10) dobilo oceno “dobro”, polovico jih lahko kupite tudi pri nas. A tudi med njimi so velike razlike v kakovosti, pri sliki pa se niti eni ni uspelo uvrstiti v območje ocene “dobro”. Še posebej slabi so posnetki v razločljivosti 4K (ki jo ponujajo le redki modeli), saj so prav vsi preizkušeni vzorci dobili oceno “pomanjkljivo” ali še slabšo.

Če se vam zdi, da je nakup takšnega pripomočka stran vržen denar, potem bodo tehtnico k odločitvi za nakup morda prevesile glavne prednosti: majhnost, številne možnosti pritrjevanja, akcijske kamere so pogosto vodoodporne in pripravljene sprejeti tudi kakšen hujši udarec. Uporabniška izkušnja je vsekakor precej drugačna kot pri običajnih video kamerah. Če nič drugega, večina nima oglednega zaslona, torej snemate bolj kot ne na pamet – razen, če ne kupite še zaslona (takega, ki ga lahko pritrdite na roko) ali pa kamero brezžično povežete s telefonom.

Pri nakupu bodite pozorni na razločljivost slike (ni treba, da je 4K, a HD, torej 1920 x 1080, pa že mora biti). Za tekoče predvajanje videa je dobro, da zmore kamera snemati vsaj po 60 sličic na sekundo (večina jih zmore zgolj 30). Pri akcijskih kamerah je pomemben tudi vidni kot, ki je lahko skoraj 180 stopinj. S takšno kamero lahko tudi fotografirate, a ne pričakujte čudežev, saj fotografije ne bodo primerljive s tistimi, ki jih posnamete s fotoaparatom vsaj iz srednjega razreda.

Pred nakupom premislite, za kaj in kje boste kamero največ uporabljali in skladno s tem izberite možnosti pritrjevanja. Izdelovalcem (in uporabnikom) pri pritrjevanju kamere domišljija precej dobro deluje, saj jo imate lahko na glavi, ramenih, na krmilu kolesa, na jadralni deski ali na jamboru, na konici smuči … V paketu boste našli enega ali dva pripomočka za pritrjevanje, še več jih je naprodaj kot dodatna oprema. Vsekakor pa kupite takšnega, ki ne zahteva posebnega orodja za pritrjevanje in je čim bolj univerzalen.

Vsekakor pa mora biti akcijska kamera vodoodporna, saj vas lahko med športnim udejstvovanjem vedno ujame dež, takšno kamero pa boste z veseljem uporabljali tudi pri vodnih športih. Nekateri modeli so zgolj delno vodoodporni, kar pomeni, da jih lahko potopite do določene globine, spet druge morate zapreti v posebno vodoodporno ohišje, kar vpliva vsaj na kakovost zvoka, če že ne tudi slike.

Dve podrobnosti omejujeta dolžino snemanja z akcijsko kamero. Bolj kritična je baterija, ki bo zdržala le nekaj ur, velikost pomnilniške kartice (po navadi micro SD) pa boste lahko izbrali sami, a tudi 32 ali celo 64 GB; boste z najbolj kakovostnim video posnetkom kar hitro zapolnili. Pomnilniška kartica naj bo vsaj iz razreda 10 (class 10), saj to zagotavlja dovolj hitro snemanje video posnetkov, da ne pride do zoprnih prekinitev.

Značilnosti akcijskih kamer

Tehnologija. Akcijske kamere so specializirane naprave za snemanje akcijskih posnetkov s perspektive tistega, ki dejavno sodeluje pri dogodku. So kompaktne in lahke, tudi s smučarskimi ali zaščitnimi rokavicami je upravljanje preprosto, saj so gumbi veliki. Kamere so opremljene s poudarjeno širokokotnim objektivom za široko vidno polje, posnetki pa se shranjujejo na pomnilniško kartico. V kamerah ni premičnih mehanskih delov in so neobčutljive na tresljaje. Kamere so običajno vodoodporne, za uporabo več metrov pod vodno gladino pa so na voljo dodatna zaščitna ohišja.

Kamere pa so lahko vgrajene tudi v drugo opremo, na primer v masko za potapljanje, v smučarska ali v sončna očala. V tem primeru je uporaba še lažja in kamera nas med aktivnostjo manj ovira.

Pritrjevanje. Med najpomembnejše lastnosti akcijskih kamer sodi način pritrjevanja. Proizvajalci ponujajo široko paleto nastavkov: jadralci pritrdijo kamero na vrh jambora ali na desko, kolesarji jo imajo na čeladi ali še raje na prsih, ker je v kadru bolj vidno krmilo kolesa in delo rok, lahko jo pritrdimo na podaljšano ročico za t. i. posnetke »selfi« ali snemanje »skate akcije« z višine … Različne možnosti uporabe se stalno dopolnjujejo z novimi zamislimi, s tem pa se zanimanje uporabnikov še povečuje, saj se jim odpirajo nove možnosti za čim bolj nenavadne posnetke. Težje dosegljivo kamero lahko upravljamo z daljinskim upravljalnikom ali s pametnim telefonom.

Slika in zvok. Kakovost slike se pri akcijskih kamerah ocenjuje z drugačnimi kriteriji kot pri klasičnih videokamerah. Širokokotna slika je na obrobju kadra že močno geometrijsko popačena, tresoča, a hkrati hipnotično privlačna. Objektiv je fiksen, torej brez zuma, saj uporabnik med akcijo nima časa upravljati s kamero. Sicer lahko z akcijsko kamero tudi fotografiramo, a večina uporabnikov to funkcijo manj pogosto uporablja.

Vgrajeni mikrofon ima dodano zaščito proti šumu vetra, a je kakovost zvoka razmeroma slaba. Za uporaben zvočni posnetek boste morali razmisliti o dodatnem zunanjem mikrofonu. Nekateri modeli že imajo priključek za tak mikrofon.

Pred predvajanjem posnetkov širši publiki je priporočljivo, da jih dodatno obdelate, izrežete nezanimive dele in dodate glasbo za ozadje. Ustrezno montažo lahko opravite na domačem računalniku, lahko pa posnetke predvajate tudi na domačem televizorju neposredno iz kamere prek izhoda HDMI, ki ga imajo nekateri modeli.

Povezovanje. Akcijska kamera je kot sodoben član družine zabavne elektronike brezžično povezljiva s pametnimi telefoni in podobnimi napravami. Pametni telefon pa ni le daljinski upravljalnik, ki omogoča vklop kamere in začetek snemanja, pač pa nam služi tudi kot video zaslon: na njem vidimo živo sliko iz kamere ali pa pregledujemo posneti material. Zato so nekateri modeli kamer na voljo celo brez lastnega zaslona ali brez priloženega daljinskega upravljalnika.
Akcijske kamere - test

Save

Save

Save

Save

Save

Save