Top kolesarske aplikacije

Kolesarskih aplikacij je ogromno. Nekatere so nam na voljo že leta, nekatere so še tople.  Če jih danes za vas izberemo 10, bo jutri na voljo najmanj še deset novih. Seznam kolesarskih aplikacije je izjemen. Kaj jih naredi dobre je pravzaprav najbolj odvisno od potreb uporabnika. Nekaterim je dovolj, da jim zapiše le čas vožnje in dela seštevke, medtem ko drugi želijo vse – izris poti, povprečne hitrosti, stanje na lestvici, sledenje, medsebojne izzive, podajanje komentarjev, opisov in predlogov, pripenjanje slik in še kaj.

1 STRAVA

Če si kolesar, jo poznaš! Nekako velja, da če te ni na Stravi, ne obstajaš. Koliko to drži, presodite sami.
Je pa sicer Strava zagotovo ena najbolj priljubljenih in uporabljenih kolesarskih aplikacij. Tisti, ki jo uporabljate že dlje časa ste sledili vsem nadgradnjam in opcijam, ki jih ponuja. Aplikacija sicer pokriva tudi druge športe: plavanje, tek, smučanje, joga, plezanje, crossfit, pohodništvo, deskanje idr.
Sama osnovna in brezplačna možnost aplikacije vam omogoča kakovostne povzetke vaših voženj in voženj oseb, ki jim sledite, povprečno hitrost ter hitrost na posameznih odsekih, porabo kalorij, nmv in druge osebne dosežke. Nadgradnjo bi priporočili tekmovalnim profilom in tistim, ki ste si zadali posebne cilje in za svoj napredek potrebujete dodatno motivacijo, izzive in statistiko.

Programska oprema: Android, iOS
Plačilo: brezplačno (osnovno), plačljivo (premium)

2 TRAININGPEAKS

Pri nas še ne tako, v tujini pa zelo priljubljena aplikacija za športnike in vaditelje oz. trenerje. Aplikacija je namenjena triatloncem, kolesarjem in tekačem, ki svojo rekreacijo jemljejo resno in imajo zastavljene cilje. Priporočamo jo osebam, ki želijo predvsem slediti svojemu napredku in ciljem.
Aplikacija vam omogoča pripravo urnika vadb, načrt dela, statistiko in komunikacijo s trenerjem, če ga imate. Pregled in pogled opravljenega treninga se prilagaja vašemu interesu. Tudi tu lahko svoje dosežke delite na socialnih omrežjih.

Programska oprema: Android, iOS
Plačilo: brezplačno (osnovno), plačljivo (premium)

3 RIDE WITH GPS

Desktop verzijo te aplikacije najraje uporabljamo pri planiranju voženj. Sama aplikacija lahko dela samostojno ali se poveže z vašim kolesarskim Garmin računalnikom. Posname vožnjo, pripravi statistiko, omogoča sledenje vaši vožnji ali vas z glasovno navigacijo vodi po zastavljeni trasi. Med drugim omogoča povezavo s fotografijami, ki so lokacijsko označene. Dosežke lahko pregledujete v svojem profilu, delite jih lahko na socialnih omrežjih ali si jih izvozite.

Programska oprema: Android, iOS
Plačilo: brezplačno (osnovno), plačljivo (premium)

4 SPORTRACTIVE

Ena izmed aplikacij, ki tako kot večina pokriva statistiko za več športov (kolesarjenje, tek, hoja, pohodništvo itd.). Lahko izbirate med 25 aktivnostmi na prostem ali v dvorani. Statistika povzetka aktivnosti je enaka večini aplikacij (hitrost, poraba kalorij, nmv, srčni utrip …) z možnostjo izvoza podatkov, imate pa na voljo tudi glasovne napotke, ki vas vodijo skozi vadbo. Med drugim lahko v svoj profil vnesete mere telesa, na podlagi česar vam izračuna ITM (indeks telesne mase) in porabo maščobe. Aplikacijo bi še posebej priporočili tistim, katerim ključni cilj je izgubiti kilograme ter oblikovati in utrditi svoje telo.

Programska oprema: Android
Plačilo: brezplačno

5 RELIVE

Aplikacija je nekaj posebnega predvsem zaradi 3D-video izrisa trase, ki ste jo opravili. Z videom lahko pripravite celo zgodbo vašega kolesarskega dne in jo delite na socialnih omrežjih. Povezuje se tudi z drugimi aplikacijami za sledenje (Strava, Garmin Connect, Polar, MapMyRide idr.) in povzema statistiko vožnje.

Programska oprema: Android
Plačilo: brezplačno (osnovno), plačljivo (premium)

6 FIRST AID FOR CYCLISTS

Seveda si želimo, da te aplikacije ne bi potrebovali, ampak vemo, da jo. aplikacija je narejena prav za kolesarje. V napotkih za ravnanje vključuje najpogostejše kolesarske poškodbe. Četudi je narejena po protokolu VB in vključuje njihovo številko za prvo pomoč, je zelo uporabna tudi za nas.

Programska oprema: AndroidiOS
Plačilo: brezplačno

Ostale, omembe vredne uporabne kolesarske aplikacije:

  • MapMyRide
  • Runtastic Road Bike
  • Bike Computer
  • Cycling
  • GPS Sports Tracker

Obetavno:

  • 100 Greatest Cycling Climbs
  • Bike Climbs
  • Gear Ratio Calculator
  • Bike Gear Calculator