Vitamini niso edina hranila

Z vitamini ne nadomestimo beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, rudnin in vode.

Vitaminov s hrano ne moremo in tudi ne smemo zamenjati. Telo vitaminov namreč ne more vsrkati vase, če obenem ne prejme tudi hrane. Zmotno je mišljenje, da lahko z vitamini nadomestimo potrebo po beljakovinah, maščobah, ogljikovih hidratih, po rudninah in tudi ne po vodi. Ravno tako en vitamin ne more nadomestiti drugega.

Vitamini niso poživila in nimajo niti energijske niti kalorične vrednosti.

Strokovnjaki so hranila razdelili v šest velikih skupin, in sicer:

  • rudnine
  • voda
  • maščobe
  • ogljikovi hidrati
  • beljakovine
  • vitamini

Delovanje hranil

Hranila pričnejo delovati takrat, ko se prične postopek prebavljanja zaužite hrane. Kako telo črpa hranila iz hrane je v grobem opisano v nadaljevanju.
Proces prebave se prične že v ustih. Tu se najprej sproži proces razgrajevanja škrobnatih snovi in preprostih sladkorjev.

V želodcu se nahajajo želodčne žleze in celice, ki izločajo sluz, encime, solno kislino in snov, ki omogoča vitaminu B12 prehod v krvni obtok skozi črevesne stene. Skozi želodčno steno telo ne vsrkava skoraj ničesar razen alkohola.

Tanko črevo vsrka skoraj vsa hranila, ki prehajajo v jetra.

Iz debelega črevesja telo vsrka med 80-90 % vode iz zaužite hrane.

Jetra so glavni organ za shranjevanje vitaminov, ki so topni v maščobah. So nekakšno skladišče vitaminov – predvsem A in D ter predelanih ogljikovih hidratov. Jetra proizvajajo encime, holesterol, beljakovine, snovi za strjevanje krvi in vitamin A.

Rudnine

Namenimo še nekaj besed pomenu rudnin v našem telesu. Ta jih potrebuje za uravnavanje in vzdrževanje svojega delovanja. Teh rudnin je osemnajst: baker, cink, fluor, fosfor, jod, kalcij, kalij, klor, kobalt, krom, magnezij, mangan, molibden, natrij, selen, vanadij, železo in žveplo.

Strokovnjaki menijo, da mora količina vrst rudnin v zaužiti hrani manjša. Priporočajo jih sedem: cink, fosfor, jod, kalcij, magnezij, selen in železo.

Rudnine v telesu so pomembne zato, ker vitamini brez njih ne morejo delovati in tudi telo jih brez njihove pomoči  ne more sprejeti. Če lahko telo samo tvori nekaj vitaminov, pa ne more proizvesti niti ene rudnine.