Zakaj bi nam lahko vožnja v dežju koristila?

Malce težko je verjeti, ampak bo držalo – so kolesarji, ki jih dež prav nič ne zmoti in vseeno odpeljejo rundo. No, sicer do zdaj še nismo srečali kolesarja, ki gre na furo v nalivu, ampak zagotovo so tudi takšni.

1Koordinacija: možnost za padec in poškodbo se v dežju drastično poveča. Cesta je spolzka, mavric zaradi nakapljanih avtomobilskih olj ne manjka, kovinske ovire na in ob cesti delujejo kot ledišče. Ustavljanje na kolesu je daljše, zaviranje mora biti bolj nežno in predvsem se je treba zaviranja lotiti prej, kot bi se ga v suhih vremenskih razmerah, predvsem na spustih. Plašči imajo manjšo oprijemljivost, kar se zelo pozna na ovinkih, zato je pomembno, da se takrat držite nekoliko bolj pokonci. Počasi in previdno lahko v takšnih razmerah osvojite navigacijo za takšne vremenske razmere: stroga vožnja v liniji, brez nenadnih gibov, ravnotežje …

2Dežni outfit: verjetno imamo vsi izkušnjo z nepremočljivimi kolesarskimi jaknami. Po daljši izpostavljenosti je ta »nepremočljivost« največkrat le mit. Pri daljši izpostavljenosti na dežju premoči marsikaj nepremočljivega. Tako boste osvojili plastenje kolesarskih oblačil tako, ki vas bodo ščitila pred dežjem in pred ohladitvijo oz. pregretostjo telesa. Med drugim boste začeli ceniti blatnike in kape s ščitki, ki preprečujejo, da bi vas voda zalivala vsepovprek in vam kapljala na oči. Spoznali boste tudi, kakšna prednost je, če so zračnice za 0,5 – 1 bar manj napolnjene.

3Pogum: medtem ko se večina ne bi spravila niti v avto, boste imeli vi dovolj poguma, da se spravite na kolo. Večina se bo zgražala in vas spraševala po mentalnem zdravju, ampak vi boste vedeli, da si del njih želi, da bi bili na vašem mestu – odločnost, disciplina, pogum, vztrajnost, pripravljenost.

4Samozavest: to, da obvladate vožnjo v mokrem in da imate boljšo koordinacijo, bo vplivalo na vašo samozavest. Hote ali nehote, boste osvojili drobne veščine na kolesu in kar nekaj dodatnega kolesarskega znanja. Če ste zmožno kolesariti v slabih deževnih pogojih ne da bi vas psihično zamajalo, potem ste pripravljeni na marsikateri izziv.

5Zabava: vožnja po dežju je drama samo, če se tako odločite. Kaj pa, ko ste bili še otrok in ste z biciklom vozili čez luže? Takrat je bilo to zelo zabavno. Zakaj ne bi bilo tako tudi danes?

6Hvaležnost: ko vas enkrat zebe na kolesu, ste premočeni in umazani do ušes, ob prihodu v topel in udoben dom zares začutite hvaležnost. Tuš, topla oblačila in juhica se takrat zdijo kot luksuz.