Zakaj lahko bolijo kolena?

Kolesarjenje je za sklepe zelo dobrodošel šport. Razen, kadar ni. Zakaj nas lahko pri kolesarjenju bolijo kolena in kaj lahko naredimo, da se temu izognemo?

Večina bolečine v kolenih je posledica njihove preobremenitve. Pogoste vožnje ali vožnje pod večjo obremenitvijo vsekakor vplivajo na vezivna tkiva, ki se lahko kaj hitro vnamejo, posledica česar je zoprna bolečina. Najpogosteje se nam zdi, da je boleč občutek prišel od nikjer, saj vse delamo prav. A konec koncev gre verjetno za posledico težave, ki se kuha že dlje časa.

Menite, da imate perfektno nastavitev?

Morda da, morda ne. Težave z bolečinami v kolenih se le redko pokažejo takoj. Navadno se izrazijo po odpeljanih več sto kilometrih.

Neprimerna namestitev višine sedežne opore in samega sedeža sta ena najpogostejših vzrokov za težave v kolenih. Zelo po domače povedano: če je na primer položaj sedeža neprimeren, je naklon kolena na vrhu obrata premajhen, kar poveča delovanje strižnih sil, ki pogačico »potegne« k stegnu in pri obratu poveča verjetnost vnetja kit (tendinitis) ter škodljivo obremeni hrustanec za pogačico. Ja, komplicirano, tudi, če je po kmečko povedano.

Pa ne pozabimo tudi na položaj telesa od sedeža do krmila. Ni redko, da vidimo kolesarje na prevelikih ali premajhnih kolesih. Glede na vašo “overall” višino imate lahko velikost kolesa M, ampak ne pozabite na dolžino svojih nog in trupa. Nekateri so dolgonogi, nekateri kratkonogi, v trupu dolgi ali kratki … Nismo si enaki in pozicija telesa na kolesu se razlikuje od kolesarja do kolesarja.

Nastavitve našega položaja lahko hitro rešimo tako, da stopimo do strokovnjaka, ki nas na kolesu dobro premeri in nam nastavi opremo tako, kot je za nas najbolj primerno. Navadno ta usluga ni zastonj, je pa vredna našega zdravja. Še preden stopite do strokovnjaka, ki vam naredi bike-fitting, se posvetite svoji težavi. Če jo znate dobro predstaviti, lahko morda hitro pridete do rešitve.

Bolečina v prednjem predelu kolena
Če vas koleno boli neposredno na pogačici, je veliko verjetnosti, da vozite pod preveliko obremenitvijo in na ta način obremenjujete kolenski sklep. Preverite višino in nastavitev sedeža in dolžino gonilke.

Bolečina za kolenom
Ta bolečina se pojavi redkeje in je nekoliko lažje najti razlog zanjo. Navadno se razlog skriva v previsoki nastavitvi sedeža ali če je sedež preveč nazaj.

Bolečina v kolenu
Usedite se na kolo in poglejte v stopala. Neprimerna nastavitev blokejev zna biti pogost krivec za te vrste težav, saj so lahko vaša stopala med vožnjo obrnjena preveč navzven ali navznoter. Rahel pomik (ca. 4,5°) je dovolj, da sta vaša nastavitev blokejev in položaj stopala udobna in s tem ne obremenjujete kolen.

Zunanja bolečina v kolenu
Najpogosteje je razlog v iliotibialnem sindromu, ki ga poznamo tudi kot tekaško koleno. Bolečina se pojavi na zunanji strani kolena, pogosto po vadbi. Poškodba se neredko zamenjuje s poškodbo zunanjega meniskusa. En ključnih razlogov za težavo je povečana intenzivnost treninga, nekvalitetno ogrevanje in ohlajanje telesa ter neustrezna namestitev blokejev.

Vsekakor pa “domače mazaštvo ni nujno dobra ideja. Lahko je težava veliko bolj resna. Izkušnje so pokazale, da je lahko razlog bolečine v kolenu kalcinacija, skakalno koleno, išias in še marsikaj, kar kliče po tem, da se obrnete na res dobrega ortopeda, ki vas bo natančno pregledal in ocenil resnost vaše poškodbe. Saj veste – iz majhnega zraste veliko. No, v tem primeru si tega ne želimo.