Zakaj si kolesarji brijejo noge?

Britje nog izboljša aerodinamiko na kolesu

V času brezšivnih oblačil, aero okvirjev in čelad ter ultra lahkih karbonskih koles pa res ne smemo zanemariti vpliv pobritih nog na hitrost.

Študija iz leta 1987, ki jo je izvedel Chester Kyle je pokazala, da se pri pobritih nogah aerodinamika v grobem izboljša za 0,6 %, kar lahko pri 40 km vožnji ob hitrosti 37 km/h kolesar prihrani 5 sekund.

Nekateri kolesarji imajo sicer lepo pobrite noge, tudi roke, medtem ko se ponašajo z lepo hipstersko brado. Zato je Specialized v svojem vetrovniku naredil test vpliva dlak na hitrost. Ugotovili so, da brada ne zavira hitrosti, nekoliko drugače pa se je izkazalo pri nogah in rokah. Za test britja nog so naredili »Chewbacca lestvico«, kjer je sodelovalo več različnih tipov ljudi – od goličev do zelo poraščenih (4-9 različnih športnikov). Bolj dlakavi so imeli več izzivov, in sicer so 10× opravili vožnjo brez pobritih nog ter vožnje s pobritimi nogami. Vsakič so jim zagotovili enake pogoje in držo na kolesu. Rezultati so pokazali, da je kolesar na razdalji 40 km prihranil povprečno 70 sekund, kar je izjemno. Pa ne le to. Test britja rok je pri enaki razdalji pokazal prihranek časa 19 sekund. Ni slabo, mar ne?

Pa vendar … koliko amaterskih kolesarjev pa vozi tako, da se jim zaradi silne zagretosti za fenomenalno uvrstitev na Stravi slina kar ovija okoli vratu? No, kakšen bi se našel, načeloma pa jih kaj dosti ni.

Masaža je bolj prijetna

Temeljita masaža predstavlja močan prijem in pritisk maserja, ki vsepovprek gnete kožo, podkožje in mišice. Dlake povzročajo trenje in za maserja precej zoprn občutek na dlaneh. Poleg tega se med masažo veliko dlak izpuli, kar je za večino kolesarjev precej boleče. Morda gre le nesrečen splet okoliščin ali pa je to le “bad karma”. Ja, roko na srce, kdo pa mara masirati kosmate noge?

Zdravljenje ran je učinkovitejše in manj boleče

Vsakemu kolesarju se pripeti, da pade z bicikla. Včasih padec na koži pusti le praske na koži, vsake toliko pa lahko padec zapiše v anale, saj je utelešeni memoar. V primeru, ko je koža poškodovana, rana pa odprta, je aseptično okolje zelo dobrodošlo. Poškodovano mesto se hitreje in bolje očisti vse nesnage in bakterij, menjava obližev pa je manj boleča.

Nekateri kolesarji uporabljajo tudi kinezio trakove. Če so noge kosmate, je tudi njihov oprijem na kožo slabši, kar gotovo vpliva na njihovo delovanje in posledično na počutje kolesarja.

Videti je bolje

Če ste pobriti, kolesarsko božansko izklesano telo nekako drugače pride do izraza. Vse je videti bolje. S pobritimi nogami mnogo lažje pokažete svoj definiran podkolenski mišični tonus. Kaj ni krasno, ko vam junaško izstopijo mišice in se zableščijo v soncu? Le kateri kolesar si ne želi pokazati sanjsko oblikovanih kolesarskih nog, ki ob pritisku na pedalo postanejo resen kandidat za nastop na Mr. Olympia.

Ženske imajo raje pobrite

Bi lahko držalo, če vprašamo pro kolesarsko. Vendar nismo prepričani, če to velja tudi za dekleta izven tega okvira. Le kako je, ko dva v družini pikata tri dni po britju ….

Biti kot pro

Če želite biti kot pro kolesar, potem posezite po britvici in se znebite kožuha na nogah. Nekaj časa boste verjetno deležni pripomb svojih prijateljev, potem se bodo pa tudi oni vnesli. To je enostavno že preko 100 let stara kolesarska kultura in tradicija, obenem pa tudi zaveza k športu. Saj tudi v cerkev ne greste v kopalkah, mar ne?

Britje nog je stvar osebne odločitve

En izmed dejavnikov, ki opredeljuje cestnega kolesarja, so zagotovo pobrite noge. Opazili smo, da se tega poslužuje čedalje več amaterjev, razlogi pa so različni:

»Zato, ker tako počnejo pro kolesarji.«
»Zato, ker to počnejo drugi kolesarji.«
»Boljši občutek pri vožnji.«
»Verjamem, da sem brez dlak boljši.«
»V postelji je bolj mehko.«
»Higiena.«
»Zato, ker mi je to na splošno všeč.« (???)

S pobritimi nogami ali kosmati – še vedno boste morali vi gnati bicikl navkreber in po ravnem. Če se boste z dlakami ali brez njih počutili bolje, pa ste že na pol poti do cilja vaše vožnje.